Care este tensiunea arteriala normala in functie de varsta. Verifica tabelul de mai jos

O valoare prea mare sau prea mica a tensiunii arteriale poate fi o adevarata amenintare pentru sanatate, afectand functiile vitale ale organismului. In cazul persoanelor in varsta, daca este netratata, tensiunea arteriala ridicata poate avea consecinte severe.

Tensiunea arteriala afecteaza functiile rinichilor, articulatiilor si restul functiile din organism. Daca valoarea acesteia nu este reglata, corpul va avea de suferit, incepand cu probleme ale articulatiilor si pana la afectiuni grave ale rinichilor sau ale inimii.

De multe ori, hipertensiunea este tratata agresiv, cu scopul de a scadea si normaliza in scurt timp tensiurea arteriala ridicata.

Hipertensiunea arteriala poate pune in pericol sanatatea bolnavului, deoarece poate provoca leziuni pe artere si poate creste riscul de accident vascular, de infarct, de insuficienta renala si de alte afectiuni grave. Medicamentele care scad tensiunea sunt, deseori, foarte agresive, de aceea ar fi bine sa preveniti aparitia acestei boli, printr-un stil de viata cat mai sanatos.

Tensiunea arteriala creste cu fiecare bataie a inimii si scade in timpul dintre doua batai. Este afectata de de stres, somn, postura si de nivelul zilnic de activitate.

Citeste si articolul :   OMS a declarat oficial pandemie de coronavirus. Ce este pandemia si cum se deosebeste de epidemie

Daca se intampla ca valoarea tensiunii arteriale sa fie mai mare o data, nu inseamna ca suferiti de hipertensiuni. Cum spuneam, tensiunea poate varia de la un minut la altul si poate fi influentata de mai multi factori externi.

Este recomandat sa masurati tensiunea arteriala de mai multe ori si sa cereti sfatul unui medic specialist inainte de a pune diagnosticul. De asemenea, este foarte important sa cunoasteti care este valoarea normala a tensiunii arteriale, in functie de varsta, potrivit andreilaslau.ro. Consultati tabelul de mai jos…

Ce cauzeaza tensiunea arteriala crescuta?

Exista doua tipuri de hipertensiune. Fiecare tip are o cauza diferita.

Hipertensiune arteriala primara

Hipertensiunea primara este numita si hipertensiune esentiala. Acest tip de hipertensiune se dezvolta in timp, fara o cauza identificabila. Majoritatea oamenilor au acest tip de tensiune arteriala crescuta.

Cercetatorii nu stiu inca ce mecanisme determina cresterea lenta a tensiunii arteriale. O combinatie de factori poate juca un rol. Acesti factori includ:

Gene : Unii oameni sunt predispusi genetic la hipertensiune. Acest lucru poate fi din mutatii genetice sau anomalii genetice mostenite de la parintii tai.

Citeste si articolul :   Medicina chineza: Ce poate face furia sau tristetea corpului tau

Schimbari fizice : daca se schimba ceva in corpul dvs., este posibil sa incepeti sa va confruntati cu probleme in intregul corp. Hipertensiunea arteriala poate fi una dintre aceste probleme. De exemplu, se crede ca modificarile functiei renale datorate imbatranirii pot tulbura echilibrul natural al sarurilor si fluidelor din organism. Aceasta modificare poate determina cresterea tensiunii arteriale a corpului.

Mediu : De-a lungul timpului, alegerile nesanatoase ale stilului de viata, cum ar fi lipsa activitatii fizice si alimentatia slaba, pot avea un impact asupra corpului tau. Alegerile stilului de viata pot duce la probleme de greutate. A fi supraponderal sau obez poate creste riscul de hipertensiune.

Hipertensiune secundara

Hipertensiunea secundara apare adesea rapid si poate deveni mai severa decat hipertensiunea primara. Cateva afectiuni care pot provoca hipertensiune secundara includ:

boala de rinichi

apnee obstructiva in somn

defecte cardiace congenitale

probleme cu tiroida

efectele secundare ale medicamentelor

consumul de droguri ilegale

abuzul de alcool sau consumul cronic

Citeste si articolul :   Cum si unde te poti programa pentru a te vaccina impotriva coronavirusului. Tabelul pe judete

probleme ale glandei suprarenale

anumite tumori endocrine

Care sunt simptomele hipertensiunii?

Hipertensiunea este in general o afectiune silentioasa. Multi oameni nu vor avea simptome. Poate dura ani sau chiar decenii pentru ca starea sa atinga niveluri suficient de severe incat simptomele sa devina evidente. Chiar si atunci, aceste simptome pot fi atribuite altor probleme.

Simptomele hipertensiunii arteriale severe pot include:

dureri de cap

dificultati de respiratie

sangerari nazale

inrosirea fetei

ameteala

dureri in piept

modificari vizuale

sange in urina

Aceste simptome necesita asistenta medicala imediata. Nu apar la toti cei cu hipertensiune, dar asteptarea aparitiei unui simptom al acestei afectiuni ar putea fi fatala.

Autor