1.Cereale
Orzul, graul si ovazul au un nivel ridicat de fosfor. Dar cel mai mare continut de fosfor este concentrat in porumb. Potrivit cercetarilor USDA, un pahar de faina de porumb contine 860 mg de fosfor. De asemenea, este necesar sa adaugati diferite tipuri de cereale in dieta, deoarece acestea sunt foarte bogate in fibre.
2.Branza
Toate produsele lactate se disting printr-o cantitate crescuta de fosfor si calciu in compozitia lor chimica. Dar mai presus de toate as vrea sa evidentiez branzeturile. Parmezanul (213 mg pe 28 de grame), branza de capra (200 mg pe 28 de grame) si mozzarella (aproximativ 180 mg pe 28 de grame) sunt bogate in fosfor. Toate aceste tipuri de branzeturi sunt soiuri cu continut scazut de grasimi, ceea ce inseamna ca pot fi adaugate in siguranta la salate si alte feluri de mancare preferate.
3.Unt de arahide
Daca nu va puteti refuza ceva dulce la micul dejun, mancati paine prajita cu unt de arahide – atat delicioase, cat si sanatoase. Pe langa fosfor, untul contine o multime de proteine. Nutritionistii recomanda consumul de unt de arahide organic fara indulcitori diferiti (care sunt chiar mai dulci) si aditivi nocivi.
4.Broccoli
Pentru utilitatea incredibila a acestui aliment , acesta poate concura doar cu avocado. Broccoli contine fosfor (66 mg la 100 de grame), potasiu, calciu, magneziu, fier, zinc, tot felul de vitamine si, de asemenea, foarte putine calorii – 34 kcal la 100 de grame. Unii nutritionisti recomanda consumul acestei legume crude, deoarece cea mai mare concentratie de substante importante este stocata in aceasta stare.
Publicitate
5.Seminte
Semintele de chia, seminte de dovleac, seminte de floarea-soarelui si seminte de susan sunt foarte bogate in fosfor. De exemplu, in 100 de grame de seminte de dovleac – 1 233 mg de fosfor! Si in 28 de grame de seminte de chia – 24% din valoarea zilnica. Chia contine, de asemenea, cantitati masive de acizi grasi omega-3 (de doua ori mai mult decat somonul), bogate in fibre, calciu, fier (de sase ori mai mult decat spanacul) si antioxidanti. Numai din acest motiv, semintele ar trebui sa-si ocupe locul binemeritat in smoothie-urile tale.
6.Stridii
Aceasta delicatesa este iubita de multi. Si dintr-un motiv: in spatele gustului neobisnuit se afla o multime de proteine, vitaminele A, C si D, iod, zinc (care este atat de necesar pentru o piele sanatoasa), fosfor (426 mg la 100 de grame), acizi grasi omega-3, etc. Stridiile vor ajuta la prevenirea tulburarilor nervoase si la imbunatatirea fertilitatii la barbati.
7.Leguminoase
Acestea includ fasole rosie si alba, linte si soia. Acestea din urma sunt bogate in special in fosfor – 180 mg la 100 de grame de produs. 200 de grame de fasole alba gatita contine 30% din valoarea zilnica, in timp ce fasolea rosie contine putin mai putin 28%.
8.Usturoiul
Cu greu exista o persoana care nu stie despre proprietatile benefice ale usturoiului. Dar majoritatea oamenilor stiu doar ca aceasta leguma intareste sistemul imunitar si are proprietati antibacteriene. In plus, usturoiul contine fier, fosfor (153 mg la 100 de grame), zinc si multa vitamina C.