Alerta meteo. Meteorologii anunta cod galben. Zonele afectate

Alerta meteo. Meteorologii au transmis ca se strica vremea. ANM a emis doua avertizari cod galben de instabilitate atmosferica temporar accentuata si de intensificari sustinute ale vantului. Acestea sunt valabile pana marti.

Meteorologii au anuntat doua coduri galbene.

Primul cod intra in vigoare luni, la ora 15.00 si vizeaza 14 judete din partea de vest a tarii. Pana marti, la ora 6.00, in Banat, Crisana, Maramures, local in Transilvania si vestul Olteniei instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata si se va manifesta prin averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice si izolat grindina.

In intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp si, pe arii restranse, 35…50 l/mp, indeosebi in Carpatii Occidentali si nordul Carpatilor Orientali.

Temporar vantul va avea intensificari, cu viteze de 55…60 km/h si in special in zona montana inalta peste 70…80 km/h, iar in timpul ploilor, trecator va lua aspect de vijelie.

Citeste si articolul :   Alerta ANM! Vremea se schimba radical. HARTA judetelor afectate

Cel de al doilea cod galben va fi valabil marti, in intervalul 6.00-23.00, in toata tara.

Specialistii spun ca vantul va avea intensificari sustinute in majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50…60 km/h, iar local, indeosebi in Transilvania, Oltenia si Muntenia 70…80 km/h. La munte, in special in zona inalta, rafalele vor depasi 80…100 km/h.

Zonele afectate sunt Muntii Apuseni, nordul Carpatilor Orientali, nordul si nord-vestul teritoriului

In Muntii Apuseni, in zona Carpatilor Orientali si in nordul si nord-vestul teritoriului (judetele Bihor, Satu Mare, Salaj, Maramures, Cluj, Bistrita, Mures, Suceava, Botosani si Iasi, precum si in zona de munte a judetelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita si Neamt) va ploua, iar cantitatile de apa vor depasi local 15…20 l/mp si izolat 35…40 l/mp.

La munte, la peste 1800 m altitudine, vor fi si precipitatii mixte.

Autor