15.000 de euro, nerambursabili, pentru romani. Ce trebuie sa faci pentru a-i obtine

Veste buna pentru romani. Cine poate primi aceasta suma si ce trebuie sa faci pentru a o obtine.

Programul „Casa Eficienta Energetic” pentru persoane fizice va avea ca termen de incepere pe data de 15 septembrie 2020. Astfel, iar proprietarii de case din Romania pot depune cereri de finantare pentru a primi pana la 15.000 de euro pentru a-si eficientiza energetic cladirile, a transmis ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe.

„Programul „Casa Eficienta Energetic” va deveni realitate cu depunere pentru cetatenii Romaniei incepand cu 15 septembrie. Este un program prin care toti romanii pot primi sprijin din partea statului roman in suma de 15.000 de euro, suma nerambursabila prin Administratia Fondului pentru Mediu. V-am mai vorbit despre acest program chiar inainte de a fi lansat in dezbatere publica. Astazi, vreau sa-i anunt pe romani ca suntem aproape de start si au timp pana pe 15 septembrie ca fiecare dintre ei sa-si puna ordine in hartii si evident sa se hotarasca ce vor sa faca cu aceasta prima de eficienta energetica de 15.000 de euro din partea statului roman”, a declarat ministrul.

Citeste si articolul :   Anuntul oficialilor: Cand revenim la normalitate

Suma alocata pentru acest program este de 430 de milioane de lei.

Publicitate

„Pentru acest program bugetul este de 430 de milioane de lei. Din acesti bani vom finanta eficientizarea energetic pentru circa 9.000 de case din tara noastra. Fiecare proiect depus va primi finantare in cuantum de 60% din costul investitiei, dar nu mai mult de 15.000 de euro. Programul nostru are un scop clar: reducerea consumului de energie din casele noastre si evident a emisiilor de gaze cu efect de sera. Astazi, din pacate, cele mai multe case din tara noastra nu sunt bine izolate. Este si motivul pentru care pierderile de energie ajung pana la 30% doar prin peretii exteriori sau la 25% prin geamuri sau prin acoperis”, a mai spus Alexe.

Porivit ministrului, proprietarul de casa trebuie sa realizeze auditul energetic al locuintei, iar eficienta imobilului sa creasca cel putin cu o clasa.

„Pentru a primi aceasta finantare, un proprietar de casa trebuie sa realizeze acel audit energetic al locuintei. Trebuie sa vedem de la ce plecam. Apoi sa faca un proiect prin care eficienta energetica a casei sa creasca macar cu o clasa, din C in B sau din B in A. Din proiect va rezulta si ce lucrari trebuie facute pentru a atinge conditia finantarii, fie instalarea de ferestre izolante, fie izolarea acoperisului, a peretilor exteriori ori montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilatie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de miscare sau orice poate duce la eficientizarea energetica a locuintei. Toate aceste echipamente, dar si altele, sunt eligibile prin acest program.

Citeste si articolul :   Coronavirus. 729 cazuri noi si 72 de decese

Inscrierea in program se va face online. Dupa acceptarea cererii, proprietarii vor primi un numar unic de inregistrare si au la dispozitie 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul. Investitiile trebuie finalizate in termen de 18 luni. Proprietarii de case pot cumpara echipamente de unde vor ei din tara, insa lucrarile nu se pot face in regie proprie, ci cu firme specializate, tocmai pentru a avea garantia unor lucrari bine efectuate. La final, Administratia Fondului pentru Mediu deconteaza cei 60% din investitie dupa un nou audit energetic al casei pentru a vedea trecerea dintr-o clasa energetica inferioara intr-una superioara”, a mai spus ministrul  Alexe.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.