MApN face recrutari. Ministerul a anuntat modificarile

MApN face recrutari. In acest an vor fi disponibile 775 de locuri. Legea nr. 115/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezervistilor voluntari publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 468, Partea I, prin care au fost armonizate unele aspecte in vederea cresterii atractivitatii serviciului militar in calitate de rezervist voluntar, a intrat in vigoare in 8 mai.

Principalele modificari incluse in aceasta lege sunt cele referitoare la:

– cresterea cuantumului remuneratiei acordate in perioada in care rezervistii voluntari nu participa la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30 % din solda de functie, la care se adauga solda gradului detinut;

– eliminarea obligativitatii restituirii cheltuielilor aferente pentru recrutarea si selectia rezervistilor voluntari in situatia nesemnarii/nefinalizarii contractului;

Publicitate

– eliminarea obligativitatii instiintarii unitatii cu care a incheiat contract cu privire la parasirea localitatii pentru o perioada mai mare de 48 ore;

– introducerea obligativitatii angajatorului de a mentine raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor care au semnat angajament/contract pentru indeplinirea serviciului militar in calitate de rezervist voluntar.

Citeste si articolul :   Romania traieste drama Italiei: "Pacientii cu sanse minime nu pot fi decuplati. E primul venit, primul servit"

Pentru anul 2021, vor fi disponibile 775 de locuri de rezervisti voluntari (maistri militari, subofiteri, gradati si soldati).

Procesul de recrutare si selectie se va desfasura in baza prevederilor Legii nr. 270/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Ordinului ministrului apararii nationale nr. M. 25/2017.

Pregatirea cetatenilor romani pentru apararea tarii se realizeaza potrivit prevederilor consitutionale prin indeplinirea serviciului militar si/sau participarea la alte forme de pregatire organizate de institutiile de aparare a tarii si securitate nationala, iar indeplinirea serviciului militar in rezerva poate fi in calitate de rezervist voluntar si/sau rezervist.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, prin adoptarea Legii nr. 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu si trecerea la serviciul militar pe baza de voluntariat, a fost eliminata obligativitatea serviciului militar obligatoriu, in calitate de militar in termen, pe timp de pace.

Serviciul militar in rezerva in calitate de rezervist voluntar, instituit in baza Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezervistilor voluntari reprezinta o solutie viabila, pe de-o parte, pentru acoperirea deficitului produs prin eliminarea obligativitatii serviciului militar si, pe de alta parte, de regenerare a resursei umane din rezerva de mobilizare, prin posibilitatea pregatirii acesteia, in mod regulat pe timp de pace.

Citeste si articolul :   Ultima ora: Veste buna! Legea a trecut de Camera Deputatilor

In temeiul Legii nr. 270/2015, corelat cu prevederile Ordinului ministrului apararii nationale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare in Ministerul Apararii Nationale a prevederilor Legii nr. 270/2015, Ministerul Apararii Nationale, prin structurile cu atributii in domeniu, a declansat, incepand cu anul de referinta 2017, punerea in practica a prevederilor legale privind serviciul militar in rezerva in calitate de rezervist voluntar.

Anul 2017 a fost primul an in care au fost puse in aplicare, la nivelul Ministerului Apararii Nationale, prevederile actului normativ mentionat, acesta fiind considerat an „pilot” pentru indeplinirea serviciului militar in calitate de rezervist voluntar, in Planul de recrutare pentru incadrarea cu rezervisti voluntari a structurilor din subordinea Statului Major al Apararii fiind prevazute functii/posturi doar pentru soldati-gradati rezervisti voluntari. Dupa finalizarea activitatilor specifice, la nivelul Directiei personal si mobilizare din cadrul Statului major al apararii si al structurilor care au aplicat nemijlocit prevederile actelor normative in analiza, au fost identificate o serie de aspecte care ar putea fi considerate ca factori de neatractivitate sau constrangeri.

Citeste si articolul :   Anuntul facut de Iohannis! Se intampla VINERI.

Astfel, in anul 2018, a fost initiat proiectului de modificare a prevederilor Legii nr. 270/2015, in sensul cresterii atractivitatii serviciului militar in calitate de rezervist voluntar, printre solutiile propuse in respectivul proiect fiind cresterea nivelului de remunerare si eliminarea unor obligatii/constrangeri, demersuri finalizate prin publicarea miercuri, 5 mai, in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 468, Partea I, a Legii nr. 115/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezervistilor voluntari, scrie in comunicatul afisat de mapn.ro

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.