Klaus Iohannis, decizia momentului privind pensiile speciale

Presedintele Romaniei,  Klaus Iohannis, a promulgat, miercuri, legea votata in Parlament privind eliminarea pensiilor speciale ale ale senatorilor si deputatilor

Adio pensii speciale pentru parlamentari

“Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 24 februarie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor (PL-x 100/16.02.2021)”, scrie in comunicatul oficial al Administratiei Prezidentiale.

Astfel, pe data de 17 februarie, parlamentarii au votat pentru eliminarea acestor pensii speciale cu 357 de voturi “pentru”, 0 abtineri si 0 voturi “contra”. Reamintim ca parlamentarii UDMR au fost prezenti in sala, dar nu au votat.

“De la data intrarii in vigoare a prezentei legi inceteaza plata indemnizatiilor pentru limita de varsta acordate in baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor”, se prevede in respectivul act normativ.

Pensii speciale, primite de fostii deputatii si senatorii din Parlamentul Romaniei, se ridica la circa 1 milion de euro lunar. Astfe, un numar de 827 de fosti parlamentari beneficiau de acesti bani.

O pensie medie de parlamentar este de 5.741 de lei, dar cea mai mare pensie speciala se apropie, anul acesta, de 15.000 de lei lunar.

Citeste si articolul :   Mario Iorgulescu ramane in libertate! Rasturnare de situatie: judecatorii au anulat mandatul de arestare. Ce spune avocatul

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat ca nu a sesizat Curtea Consitutionala cu privire la legea ce elimina pensiile speciale ale parlamentarilor.

„Nu am sesizat Curtea Constitutionala. Termenul a expirat ieri. Nu am identificat niciun motiv de neconstitutionalitate”, a spus Renate Weber pentru Digi24.

De asemenea, aceasta a mentionata ca a primit petitia Asociatiei Fostilor Parlamentari in care i se cerea sa conteste la Curte legea care elimina indemnizatia pentru limita de varsta a parlamentarilor.

Asociatia Fostilor Parlamentari sustinea ca este „discriminatoriu” ca cei care aplica legea, cum ar fi magistratii, sa primeasca pensie speciala, iar parlamentarii, cei care „creaza legea” sa nu primeasca o indemnizatie pentru limita de varsta.

Fostii parlamentari mai pot actiona avum doar in instanta.

Acestia spun ca legea nu este nici corecta, nici constitutionala si cred ca este, de fapt, o masura populista, pentru ca este dreptul lor sa primeasca aceste sume, cu ajutorul carora si-ar plati si ratele la banca.

Autor