Multi oameni stiu ca bananele sunt o sursa bogata de potasiu, o substanta care ajuta la reglarea echilibrului apei din organism, la normalizarea ritmului cardiac si la imbunatatirea functiei creierului.
Cu toate acestea, exista alimente care contin mult mai mult potasiu decat bananele. Iata cateva dintre ele.
Cartofi
O suta de grame de cartofi contin 568 mg de potasiu, ceea ce reprezinta 23% din valoarea zilnica pentru un adult, in timp ce banana contine doar 14% din norma. Cartofii sunt, de asemenea, bogati in fibre si amidon rezistent, care sunt excelente pentru mentinerea nivelului de glucoza din sange. Absenta cresterilor bruste de glucoza ajuta la evitarea senzatiei de oboseala si a modificarilor bruste ale dispozitiei. In plus, cartofii pot fi folositi pentru a face multe feluri de mancare delicioase.
Lintea
Lintea contine chiar mai mult potasiu decat cartofii (677 mg la 100 de grame de produs). De asemenea, este bogat in vitamine B, fosfor, mangan, cupru, fibre si proteine vegetale de calitate. Lintea este adesea folosita in supe si in unele feluri de mancare turcesti sau folosita ca garnitura pentru carne.
Cartof dulce
Un cartof dulce este o leguma radacina cu amidon, cu un gust placut, usor dulce. 100 de grame de cartofi dulci contin 397 mg de potasiu (16% din DV). In plus, cartofii dulci sunt bogati in vitaminele A si C, care au efecte antioxidante puternice asupra organismului. Practic, aceleasi feluri de mancare sunt preparate din cartofi dulci ca din cartofii obisnuiti.
Chard elvetian
Chardul elvetian este o leguma verde cu frunze, adesea denumita spanac elvetian. Are si gust de spanac, dar are un gust usor de pamant. Chard contine 379 mg de potasiu la 100 de grame de produs (15% din valoarea zilnica). Aceasta leguma cu frunze este, de asemenea, bogata in vitamina K, care este esentiala pentru sanatatea oaselor. Frunzele de acelea se adauga in salate sau se pun pe pizza.
Caise uscate
Caisele uscate sunt un adevarat detinator al continutului de potasiu (1717 mg la 100 de grame de produs – 69% din norma). In plus, caisele uscate sunt bogate in antioxidanti, calciu si magneziu. Cel mai adesea, caisele uscate sunt consumate singure ca un tratament sanatos si relativ slab in calorii, dar pot fi adaugate si la cereale, produse de patiserie si compoturi.