Cum va fi vremea de Paste

Oana Catrina, meteorolog de serviciu in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), a anuntat cum va fi vremea de Paste.

″In weekend-ul ce urmeaza, procesul de incalzire a vremii va continua, insa si gradul de instabilitate atmosferica se va mentine temporar accentuat. Cu alte cuvinte, chiar daca in acest weekend de sarbatoare, temperaturile ce urmeaza a se inregistra se vor situa cu mult peste cele climatologic specifice perioadei, trebuie sa va spun faptul ca vom avea perioade cu instabilitate atmosferica. Concret, instabilitatea atmosferica se va manifesta prin accentuarea innorarilor si perioade in care se vor semnala averse, frecvente descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. Astfel de manifestari isi vor face aparitia sambata, in special dupa orele amiezii in jumatatea de nord a tarii si la munte, doar pe arii restranse in rest. In noaptea de sambata spre duminica, local si in partea de sud”, a spus meteorologul ANM.

In ceea ce priveste vremea de Paste, Oana a afirmat ca instabilitatea atmosferica se va semnala in nord-vestul, nordul si partial in centrul tarii, precum si la munte si doar pe suprafete mici, in rest.

“Pentru ziua de Paste manifestarile de instabilitate se vor semnala in nord-vestul, nordul si partial in centrul tarii, precum si la munte si doar pe suprafete mici, in rest. Trebuie sa punctam faptul ca ploile vor avea si caracter torential, astfel ca in intervale scurte de timp, pe arii restranse, se vor inregistra cantitati de apa insemnate. Foarte probabil, izolat, vor fi si caderi de grindina si, posibil, vijelii. Ceea ce trebuie sa precizam este faptul ca sambata, in orele amiezii se vor inregistra temperaturi maxime cuprinse in generale intre 18 si 28 de grade, cele mai coborate valori urmand a se inregistra in zona Litoralului. Minimele din noaptea de Inviere, la scara intregii tari, vor fi cuprinse intre 8 si 18 grade, iar pe Litoral se va semnala ceata. In prima zi de Paste asteptam in orele amiezii temperaturi maxime ce se vor incadra intre 16 si 20 de grade in zona Litoralului si pana in jurul a 30 de grade in sudul Olteniei si al Munteniei. In noaptea de duminica spre luni, minimele se vor incadra intre 8 si 17 grade la scara intregii tari”, a mentionat specilaistul ANM.

De asemenea, in a doua zi de Paste, pe data de 3 mai, valorile de temperatura vor marca o scadere semnificativa fata de zilele anterioare.

Citeste si articolul :   Coronavirus Romania. Creste iar numarul deceselor

“Vor fi innorari temporare, insa ploi slabe se vor semnala pe arii restranse in partea de nord, de centru si izolat in restul zonelor. Temporar si local, vantul va avea intensificari in majoritatea regiunilor, viteze mai mari urmand a se inregistra la rafala in zona montana inalta. In ceea ce priveste regimul termic, as puncta faptul ca valorile de temperatura vor marca o scadere fata de zilele de weekend, astfel ca maximele de luni de vor situa intre 12 – 13 grade in Maramures si nord-estul Transilvaniei, pana la 26 de grade in Muntenia si in partea continentala a Dobrogei. Minimele vor fi cuprinse intre 2 si 12 grade. Cu alte cuvinte, ne asteapta in weekend-ul de urmeaza o vreme cu mult mai calda decat in mod normal, dar in general instabila”, a mai spus Oana Catrina.

Pentru Capitala, in weekend-ul ce urmeaza se anunta o vreme deosebit de calda pentru aceasta perioada.

“Spre exemplu, sambata la orele amiezii se vor inregistra 26 – 27 de grade. Pe parcursul zilei de sambata cerul va fi variabil. Seara si noaptea innorarile se vor accentua treptat si, cel mai probabil, dupa orele 10 – 11, in Capitala isi vor face aparitia averse si descarcari electrice. Vor fi intensificari de scurta durata ale vantului, in timpul ploilor. In noaptea de sambata spre duminica, temperatura minima va fi de 12 – 15 grade, iar pentru ziua de Paste vremea va fi deosebit de calda, cu o maxima in jurul a 29 de grade, in timp ce minima va fi intre 14 si 17 grade. In ziua de Paste, cerul va fi variabil, mai mult senin pe parcursul zilei, iar vantul va sufla in general moderat”, a punctat specialistul ANM.

Citeste si articolul :   Anuntul prefectului Capitalei: Cand va intra Bucurestiul in scenariul rosu.

Totodata, in a doua zi de Paste, in Bucuresti, desi valorile termice vor fi in scadere fata de zilele precedente, vremea va fi usor mai calda decat in mod obisnuit. Cerul va fi variabil, vantul va avea intensificari temporare, iar temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 24 de grade, in timp ce in noaptea de luni spre marti aceasta va cobori spre 9 grade Celsius, potrivit  meteorologului ANM.

Autor