Nu o sa-ti vina sa crezi. De la ce te poti intoxica(contamina) cu plumb

Plumbul este un metal foarte toxic si este raspandit la nivelul scoartei terestre. Acesta are utilitate intensiva si extensiva in industrie si in activitatea oamenilor. Plumbul produce contaminarea mediului inconjurator si expunerea omului si a animalelor.

Sursa intoxicatiilor cronice cu plumb, precum se stie, sunt vasele din lut, fabricate de olari si poleite cu glazura, substanta ce contine o mare cantitate de plumb.

Anume acest metal trece in produsele alimentare (muraturi, gemuri s.a.). Precizarea folosirii produselor in alimentatie are mare insemnatate pentru stabilirea diagnosticului, care devine posibila doar dupa o examinare speciala a bolnavilor. In caz contrar, bolnavii deseori se adreseaza medicilor de diverse specialitatii (hematologi, neurologi, chirurgi, ginecologi s.a.).

Pentru intoxicatiile cronice cu plumb (saturnism) este caracteristica o simptomatica ce se manifesta slab. Afectiune de etiologie profesionala s-a constatat la incarcatorii de acumulatoare, tipografi, muncitori din sectiile de ardere a teracotei.

Saturnism uzual (in conditii de casa). Tinandu-se cont de gravitatea bolii, bolnavii au fost repartizati in trei grupe.

Citeste si articolul :   Sanatatea si postura spatelui

1. Bolnavii cu afectare usoara, dureri lombare si articulare, miastenie, tremurul mainilor
intinse.

2. Bolnavii cu grad mediu de gravitate a bolii; sindrom asteono-vegetativ, polinevrita senzitiva, colita intestinala moderata, schimbari in sange, in urina – plumb. De rand cu dereglarile functionale, s-au semnalat si schimbari organice la nivelul sistemului nervos central in forma de polinevrita.

3. Bolnavii gravi cu polinevrite, paralizii, colita saturnica manifestata, anemie, plumb in urina. Pe langa sindromul asteono-vegetativ, polinevrita, bolnavii acestia sufera si de encefalopatie cu lezarea nervilor cranio-cerebrali, anizocorie, tremurul unor grupuri musculare aparte, afazie s.a. In clinica intoxicatiei cronice cu plumb, important este sindromul gastrointestinal: lizereu saturnic, afectarea stomacului, colica saturnica.

Astfel, lizereu saturnic aveau 85,3% din numarul bolnavilor, leziuni la nivelul tubului digestiv – 64,2% care provoaca senzatii neplacute in gura, greata, voma, pofta de mancare scazuta, arsuri si constipatii, dureri abdominale neinsemnate, ce evolueaza apoi pana la dureri de criza.

Conform unor autori, in saturnism, sistemul cardiovascular este afectat la 60% din cazuri si se manifesta ca miocardiodistrofie, bradicardie s.a. La 85% din bolnavii din grupa medie si cea grava s-a constatat plumb in urina.

Citeste si articolul :   Cum sa recunosti o alergie la oua

In prezent se admite fabricarea vaselor de lut smaltuite cu glazura fritata, care se obtine pe cale industriala. Aceasta glazura contine o cantitate mica de plumb.

Autor