Fapte interesante despre Azteci

Cel mai mare imperiu care a domnit asupra Mexicului, aztecii au fost o civilizatie indigena fenomenala, care a condus peste 300 de ani. Adus la sfarsit in anii 1400 prin invadarea cuceritorilor spanioli, ultimul mare imperiu meso-american a lasat in urma o mostenire impresionanta, umbrind pe cea a toltecilor de la care a fost smulsa coroana conducatoare la inceputul secolului al XIII-lea.

Iata cateva fapte interesante despre azteci pe care ar trebui sa le cunoasteti inainte de a vizita Mexicul.

Pentru a fi brutal de cinstiti, aztecii erau un lot destul de psihopat

Desi ne este greu sa credem ca reputatia cuiva ar putea fi vreodata patata – atunci cand cineva a inventat ciocolata – aztecii sunt de fapt cei mai renumiti pentru varsarea lor de sange colosala si actele de barbarie. Renumiti pentru ca sunt razboinici insetati de sange si pentru inclinatia lor pentru sacrificii umane in masa, se estimeaza ca aztecii au sacrificat 20.000 de oameni pe an si de peste patru ori mai mult decat atunci cand a fost construit un templu deosebit de venerat, in special oricare dedicat lui Huitzilopochtli. Jupuirea, dezmembrarea si decapitarea erau practici ritualice, la fel ca smulgerea inimii unui om in timp ce era inca in viata.

Erau si iubitori de sport si arte

Publicitate

Acum, tu si cu mine putem crede ca este absurd faptul ca razboinicii care au jupuit barbati nefericiti pentru a trai, apreciaza lucrurile mai fine din viata, cum ar fi artele si sportul. Dar pentru azteci, unul nu avea absolut nimic de-a face cu celalalt. Sacrificiile au fost considerate o parte esentiala a evolutiei lor. Multumirea zeilor a fost ceva care a garantat un viitor mai prosper, in timp ce practicarea sportului si rasfatarea cu arte de toate tipurile – de la sculptura la pictura si chiar poezie – a fost o modalitate de a dezvolta camaraderia si aprecierea abilitatilor.

Aztecii au dezvoltat o forma complexa de sclavie

Spre deosebire de formele mai traditionale de sclavie vazute in intreaga lume, aztecii au dezvoltat un fel de sclavie obligata, prin care sclavii puteau, de fapt, sa castige suficienti bani pentru a-si cumpara libertatea. Mai mult, sclavia a fost folosita ca un fel de moneda. Aztecii s-ar „vinde singuri” in sclavie pentru a-si achita datoriile si chiar si-ar vinde copiii pentru un numar prestabilit de ani. In ceea ce priveste sclavia, aztecii nu l-au avut la fel de dur ca unii. Li s-a permis sa se casatoreasca, sa aiba copii, sa castige niste bani si chiar sa detina pamanturi.

Citeste si articolul :   O fetita de 10 ani, fara ”simptome obisnuite” de COVID-19, diagnosticata cu noul coronavirus dupa ce a facut convulsie febrila

Aztecii au fost, probabil, distrusi de boala, nu de conflicte

Stiind ce stim despre azteci, acum pare mult mai plauzibil ca cea mai mare amenintare pe care invadatorii europeni i-au adus-o in Mexic a fost boala, nu armele. Istoricii cred ca ceea ce a decimat populatia azteca a fost variola, o boala infectioasa importata din Europa. In primii cinci ani de influenta europeana, se crede ca aproape 20 de milioane de azteci au murit de aceasta boala, in mare parte lideri, deoarece acestia au fost cei care au contactat cuceritorii spanioli.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.