Premierul Orban, anunt de ULTIMA ORA despre vaccinul care urmeaza sa fie produs la Institutul “Cantacuzino”

Laboratorul de la Institutul National “Cantacuzino” va relua in cateva luni productia de vaccin antigripal, a anuntat, joi, premierul Ludovic Orban.

”Exista mai multe proiecte la Cantacuzino, reluarea productiei vaccinului antigripal, practic mai exista doar un element lipsa. Odata cu achizitionarea acestui echipament se poate trece la pregatirea liniei de fabricatie pentru a produce din nou vaccin antigripal. Este in pregatire un nou produs, un imunomodulator, care regleaza nivelul de anticorpi din organism.” – a declarat premierul.

Pe de alta parte, Orban a subliiat faptul ca primul vaccin de la Cantacuzino ar putea ajunge la populatie abia peste cateva luni, prorbabil la anul, din cauza procedurilor care trebuie respectate.

”In ceea ce priveste productia vaccinului antigripal, nu va fi produs anul acesta, pentru ca va spun din capul locului, aici e vorba de o serie de proceduri, de testare, de validare. E vorba de punerea in functiune a unei linii de productie. Cel mai probabil va fi gata anul viitor. Dar aici am avut discutii la nivelul Ministerului Sanatatii si incercam sa gasim solutii pentru o vaccinare cat mai ampla antigripa a cetatenilor, pentru ca asta ne va ajuta in cazul venirii unui al doilea val de coronavirus, pentru ca cine s-a vaccinat de gripa, daca are simptome, mai mult ca sigur ca are coronavirus, ca nu are gripa.” – a spus premierul.

Cand vine valul 2 de Covid-19

Citeste si articolul :   Cea mai buna definitie a frumusetii

Intreat de jurnalisti daca Executivul are informatii despre un eventual val 2 de Covid-19 in octombrie, Ludovic Orban a spus ca specialistii nu au ajuns la o concluzie comuna in privinta acestui subiect:

”Nu stim. Sincer, urmarim cu mare atentie estimarile specialistilor, nu numai din Romania, ci si din alte tari. Parerile inca nu coincid, nu sunt 100 %, dar ne pregatim pentru orice varianta posibila.”

De altfel, seful Guvernului a anuntat ca Institutul Cantacuzino a debulat capacitatatea de testare zilnica pentru Covid-19.

“Am efectuat o vizita la Institutul ‘Cantacuzino’ pentru a vedea, alaturi de domnul ministru al Apararii si de domnul ministru al Sanatatii, situatia de la institut. Ne-am pus la curent cu situatia si cu proiectele Institutului ‘Cantacuzino’. (…) In privinta laboratorului unde se fac testari pentru COVID, laboratorul are o capacitate de 500 de teste pe zi, care poate fi crescuta in functie de necesitati”, a afirmat Orban.

El a precizat ca aceasta capacitate de testare ar putea creste pana la 1.000 de teste pe zi.

Citeste si articolul :   Albania trimite medici în Italia: Ne-au adoptat si ne-au primit in casa lor atunci cand Albania suferea enorm. Noi nu suntem bogati, dar nu uitam

Premierul Ludovic Orban a ajuns joi dimineata la Institutul National de Cercetare Dezvoltare Medico-Militara “Cantacuzino”, fiind insotit de ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, si ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.

Autor