Daniel Draghici, politistul de 21 de ani retinut duminica 18 aprilie dupa ce a trantit un barbat din Arges pe asfalt si l-a ucis, are un trecut destul de negru, fiind de mai multe ori cercetat pana acum.
Barbatul de 63 de ani din Pitesti care a decedat vineri 16 aprilie dupa ce a fost trantit pe asfalt de catre politistul Daniel Draghici a avut o moarte violenta, cauzata de asfixia mecanica, dupa cum arata rezultatele preliminarii ale autopsiei.
Politistul fusese prezentat ca un erou, in luna mai 2018, pe vremea cand era elev la Scoala de Politie din Campina, dupa ce a recuperat peste 20.000 de lei pierduti de un batran prin metoda Accidentul, s-a dovedit ulterior ca tanarul si-a insusit restul de bani pana la 30.000 de lei.
Anchetatorii l-au luat la intrebari pe Daniel Draghici, care fusese de fata la incident si au descoperit ca acesta isi insusise 8.000 de lei, bani din care si-a luat inclusiv un laptop scump. Incidentul a fost solutionat pe cale amiabila.
Publicitate
Ulterior, politistul a fost detasat la Tandarei, Ialomita, unde a fost din nou protagonistul unui incident. Probabil din exces de zel a amendat de doua ori un jandarm aflat in misiune ca are geamuri fumuri la spate. Drept urmare, Daniel Draghici a fost sanctionat cu taierea a 20% din salariu de catre IPJ Ialomita. Daniel Draghici a contestat sanctiunea in instanta, iar pe 28 ianuarie, Tribunalul Arges i-a respins contestatia.
Din vara lui 2020, politistul a fost detasat la IPJ Arges, la Sectia 4 Politie Pitesti. Acum politistul aeste cercetat in stare de arest pentru lovituri cauzatoare de moarte si purtare abuziva, dupa ce a lovit un barbat de 63 de ani din Pitesti a decedat vineri, 16 aprilie, dupa ce a fost trantit pe asfalt.
Ce spune liderul de sindicat al agentilor de politie
„Detasarile se fac in doua moduri, ori la cererea politistului, ori in interes de serviciu, daca angajatorul are nevoie intr-un anumit inspectorat, il detaseaza sase luni sau un an de zile. Faptul ca ai parte de o cercetare disciplinara esti si vinovat, are rolul de a stabili daca ai comis sau nu fapta. Inca nu am informatia cum s-a efectuat cercetarea, la cerere sau detasat. Din simplul fapt ca e o cercetare, nu isi confera si statutul ca esti vinovat. Pe perioada cercetarii nu ai voie sa fii detasat.
Sunt doi colegi care au fost retinuti si urmeaza sa fie adusi in vederea arestarii. Unul este mai tanar, unul mai in varsta. Procedura prin care persoana a fost pusa la pamant a fost una brutala si fara experienta. In scolile de politie nu te invata proceduri de actualitate, in momentul in care faci aceasta procedura se intampla tragedii, persoana poate sa aiba de suferit. In alte tari, persoanele agitate pentru a putea fi incatusate, se aplica procedura de a fi puse la pamant pentru ca e mult mai usor pentru politisti.
Nu stiu speta de la Campina, pe vremea cand era elev, ceea ce pot sa va spun ca tu ca elev nu istrumentezi cauze penale, in care el sa recupereze singur prin metoda Accidentul, el nu ar avea voie, ci eventual print-un politist sa fi facut practica”, a declarat pentru Observator Danciu Cristian, presedintele Sindicatului National al Agentilor de Politie din Romania.
In ceea ce priveste cazul din Tandarei, unde a avut o scatiune cu scaderea a 20% din salariu, dupa ce a amendat de doua ori un jandarm ca avea geamuri fumuri pe spate, liderul de sindicat a declarat: „Din pacate ca si in celelalte meserii, din randurile noastre ajung sa faca si politisti care au anumite probleme de comportament, doar ca sistemul a incercat sa il integreze, i s-a dat mai multe sanse, luand masuri impotriva lui incercand sa il tempereze si nu va mai comite. Din pacate s-a soldat cu o tragedie si a ajuns ca o persoana sa decedeze”.
Procurorii cer arestarea politistilor acuzati in acest moment de moartea batranului. Conform legistilor, victima avea mai multe traumatisme, asa ca avocatii politistilor spun ca vor contesta acuzatiile. Ei spun ca, de fapt, coastele rupte s-ar fi datorat aplicarii manevrelor de resuscitare.
Publicitate