Au fost retinuti cei doi politisti care au ucis un batran nevinovat la Pitesti. Medicii legisti au confirmat

Doi politisti au fost retinuti in cazul barbatului care, pus la pamant intr-o piata din Pitesti, a decedat asfixiat, dupa cum arata primele concluzii ale medicilor legisti. Anuntul a fost facut duminica de prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Arges, Marius Stefan.

Cei doi polititsi sunt cercetati pentru purtare abuziva si loviri sau vatamari cauzatoare de moarte.

Publicitate

Procurorul a anuntat ca in acest caz s-a schimbat incadrarea juridica din ucidere din culpa in loviri sau vatamari cauzatoare de moarte. Decizia a fost luata in urma analizarii imaginilor, a declaratiilor martorilor si a rezultatelor necropsiei.

Barbatul a decedat in timp ce a fost evacuat cu forta de politisti de pe o terasa din municipiul Pitesti, unde avusese loc un incendiu.

Publicitate

„Au fost retinuti doi politisti sub aspectul savarsirii infractiunilor de purtare abuziva si loviri sau vatamari cauzatoare de moarte. S-a schimbat incadrarea din ucidere culpa in loviri sau vatamari cauzatoare de moarte. Legea prevedea pedeapsa cu inchisoare de 6 la 12 ani. Am avut in vedere toate probele administrate pana la acest moment. Au fost analizate imaginile, declaratiile martorilor si raportul de necropsie. Cei doi au incercat sa aduca variante, tin de exercitarea dreptului la aparare”, a declarat procurorul Marius Stefan.

„La audieri, cei doi au incercat sa ofere variante, tine de exercitarea dreptului la aparare. Au fost analizate imaginile, declaratiile martorilor si raportul de necropsie in ceea ce priveste natura si modul de dispunere a leziunilor”, a mai spus prim-procurorul.

Ancheta va continua, a precizat procurorul.

Premierul se implica si cere o ancheta rapida.

Premierul Florin Citu i-a solicitat duminica ministrului de interne, Lucian Bode, o ancheta foarte rapida in cazul barbatului decedat in timp ce era evacuat de politisti de pe o terasa din municipiul Pitesti, punctand ca vinovatii trebuie sa raspunda.

Citeste si articolul :   Statele Unite anunta retragerea dintr-un important tratat international,semnat inclusiv de Romania

„Am avut o discutie cu domnul Bode si am cerut o ancheta foarte rapida si i-am spus ca vinovatii trebuie sa raspunda. Deja inteleg ca se ocupa de situatie. Nu am inca toate informatiile in acest moment”, a declarat Citu

Ce s-a intamplat la Pitesti

Un barbat a intrat in stop cardio-respirator si a decedat, vineri, in timp ce era evacuat de politisti de pe o terasa din municipiul Pitesti, unde izbucnise un incendiu.

Primele informatii erau ca barbatul a murit dupa ce a fost trantit de politisti la pamant si imobilizat pentru ca, aflat in stare de ebrietate, ar fi refuzat sa paraseasca terasa unde se afla. Primele concluzii indicau ca a intrat in stop cardio-respirator de cum a fost pus la pamant si nu a mai raspuns manevrelor de resuscitare.

Legistii au rasturnat insa, duminica, aceasta ipoteza. Moartea barbatului care a decedat in timp ce era evacuat de politisti de pe o terasa din municipiul Pitesti a fost una violenta, survenita in urma unui politraumatism, iar cauza imediata de deces a fost asfixia mecanica.

„Moartea a fost violenta, survenita unui politraumatism, cauza imediata de deces a fost asfixia mecanica. Ca mecanism ce a cauzat asfixia a fost comprimarea partilor moi ale gatului si a toracelui. Nu a fost infarct. Politraumatismele s-au produs prin cadere si lovire de un plan dur, dar lovitura la cap nu putea sa il omoare” – a aratat, duminica, medicul-sef Dan Manu, care a prezentat rezultatele autopsiei.

In urma evenimentului de vineri, in cauza a fost intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de purtare abuziva si ucidere din culpa, iar cercetarile au fost preluate de Parchetul de pe langa Tribunalul Arges.

Politistii dau vina pe metodele invechite

Zaharia Barbu, un inginer pensionar, si a gasit sfarsitul chiar din mana celor antrenati teoretic sa salveze. Nici bautura si nici incendiul care izbucnise pe terasa unde era nu l-au ucis. Ci politistii! O spun clar la doua zile dupa interventia mortala medicii legisti.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: O asistenta medicala de 58 de ani din Brasov, confirmata cu COVID-19, s-a stins

Dan Manu, medic legist: “Moartea a fost violenta, survenita unui politraumatism, cauza imediata de deces a fost asfixia mecanica. Nu a fost infarct. Politraumatismele s-au produs prin cadere si lovire de un plan dur, dar lovitura la cap nu putea sa il omoare”. Practic, medicii legisti confirma ceea ce au surprins martorii pe imagini. Agentii l-au izbit pe barbat cu capul de ciment in incercarea de a-l imobiliza. Iar cand e la pamant, unul dintre politisti, s-a asezat cu genunchii pe gatul si pieptul barbatului. Batranul s-a stins in cateva clipe in mainile lor.

Alexandru Vladimir, martor: “Nu a avut niciun act de violenta asupra nimanui, era inofensiv. Toti trei presau pe el. Dupa nici 20 de secunde, dansul a inceput sa-si dea ultima suflare” In timp ce martorii erau revoltati, reprezentantii IPJ Arges considerau misiunea fara cusur.

Florin Popa, Politia Arges: “Barbatul a fost evacuat, folosindu-se minimul de forta necesara. Politistii au dreptul de a folosi forta” Criminalistii au alta parere.

Bogdan Busuioc, fost politist criminalist: “Ce este clar, e ca Persoana trebuia indepartata. Iar ca sa indepartezi persoana, cel mai simplu este sa comunici intr-o forma clara si la nivelul persoanei, ca sa te inteleaga. Daca nu se supune, ii spui consecintele. Asta inseamna gradualitate, sa tii cont de situatia de fapt si sa aplici gradual masurile pe care le poti aplica, pentru ca esti indreptatit sa le aplici”

Cosmin Andreica, sindicatul Europol: “Majoritatea politistilor nu beneficiaza de pregatire. Nu sunt pregatiti pentru a face fata actiunilor pe care le intalnesc in teren, vorbim aici de presiune, stres, frustrare de multe ori. Nu exista nici pregatire psihologica a politistului cu privire la modul de abordare a unor astfel de situatii” Procurorii i-au chemat din nou astazi pe politisti la audieri. Agentul care l-a tranit la pamant si l-a strivit pe batran a venit flancat de avocat si de un lider local de sindicat. Potrivit surselor Observator, agresorul are 25 de ani. A treminat studiile in 2018.

Citeste si articolul :   Mihai si Dragos sunt cei doi politisti datorita carora o fetita de doi ani traieste.

“Credeti ca o sa fiti retinut?” “In momentul in care politicienii isi vor face treaba si vin cu niste legi care sa ajute politistul in activitatea zilnica, atunci vorbim. Barbatul nu a ripostat deloc! Ati fost acolo?”

Robert Georgescu – avocatul politistului: “A respectat procedurile legale si o dispozitie din anul 2008. Politistul este indreptatit sa foloseasca forta fizica in scopul infrangere a persoanei care, fara a folosi violenta, se opune ori nu se supune solicitarilor organelor legale. Deci fara a folosi violenta” Agentul a fost retinut pentru 24 de ore sub acuzatia de purtare abuziva si lovituri cauzatoare de moarte.

Marius Stefan, prim procuror: “S-a schimbat incadrarea din ucidere din culpa, cum s-au efectuat cercetari initial in raport si cu probele aparute in raportul de necropsie. Pentru infractiunea grava, loviri cauzatoare de moarte, legea prevede inchisoare de la 6 la 12 ani”

Un al doilea politist care a participat la misiunea mortala isi va petrece noaptea la politie.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.