Fostul presedine Traian Basescu, despre un posibil razboi in Ucraina: „Majoritatea rezervistilor nostri sunt plecati la munca in Spania, Italia”

Fostul presedinte Traian Basescu a vorbit despre conflictul din Ucraina, cu care Romania are 650 de kilometri de granita terestra. Basescu a mentionat ca in caz de razboi, cei plecati la munca afara vor trebui adusi sub arme. De asemenea, fostul presedinte a mai spus ca acest lucru rebuie discutat in CSAT, inainte de summitul NATO din septembrie.

„Rusia e un factor de destabilizare a regiunii. Nu doar legat de Crimeea, ci si de Transnistria, si Nagorno-Karabah, si Osetia.

E clar ca un obiectiv strategic al Rusiei e sa aiba acces la Dunare. Rusia avea cea mai mare flota la Dunare, iar acum nu se poate apropia de Chilia, unde era vechea granita. Romania nu are o amenintare directa.

Nu putem prevedea ca Rusia va ataca Romania, ar fi o nebunie sa credem asta. Toate analizele arata ca Rusia nu-si doreste razboi cu NATO. Nu cred ca vreo tara NATO va fi atacata de Rusia.

Citeste si articolul :   In goana dupa popularitate si voturi, Iohannis si Orban sacrifica un popor

Ar fi razboi, indiferent ce tara NATO ar fi atacata. Dar regional trebuie creat echilibru militar.

Pana la sumit-ul NATO din septembrie se vor lua decizii importante: redistribuirea resurselor militare NATO in tarile baltice, Polonia, Romania. Legea privind rezervistii e o solutie discutata.

S-a pus problema unei analize a capacitatii noastre de a chema rezervistii sub arme, daca ar fi nevoie. Avem o mare problema aici, pentru ca foarte multi dintre rezervisti sunt la munca in Italia, in Spania, in Franta, in Germania… Deci este un subiect pe care CSAT il va analiza in perioada urmatoare, el a facut obiect de discutie in ultimul CSAT si va trebui sa ne refacem capacitatea de a aduce rezervistii sub arme, daca este nevoie”, a declarat Traian Basescu pentru Adevarul.

Fostul presedinte este convins ca Occidentul nu va trage niciun glont pentru Ucraina.

„Nici America, nici NATO, nici Romania, nici UE nu va trage un glont pentru Ucraina (…) Baletul doamnei Merkel cu Putin trebuie sa inceteze pentru ca nu mai e credibil. De cate ori vorbesc la telefon, Rusia ocupa cate ceva. Atitudinea de balerina a doamnei Merkel nu mai este credibila. Nu mai are statut de balerina”, a mai spus actualul eroparlamentar.

Autor