Cum a inceput traditia zilelor de nastere?

V-ati intrebat vreodata de unde a inceput sarbatoarea zilelor de nastere sau expresia: “La multi ani, Camelia!”?

In termeni simpli, este momentul ca prietenii si familia sa se reuneasca si sa va sarbatoreasca, aniversarea nasterii dvs. si inca un an din viata sub centura voastra.

Dar este mult mai mult decat atat.

A evoluat constant, transformandu-se in ceea ce stim ca este astazi. Aceasta traditie larg utilizata a inceput undeva si asta este ceea ce dorim sa descoperim aici astazi.

Publicitate

Am strans impreuna ipotezele mai multor istorici, facand aceasta piesa imensa a culturii noastre un pic mai usor de inteles.

Iata ce stim:

Zilele de nastere nu au inceput pana la crearea calendarelor.

Civilizatiile timpurii nu aveau alta modalitate de a tine evidenta timpului decat folosind luna, soarele sau orice alt eveniment important. Acest lucru le-a facut dificil sa acorde atentie aniversarii nasterii unei persoane.

Odata cu trecerea timpului, toata lumea si-a dat seama ca toti au experimentat efectele imbatranirii, pur si simplu nu au avut mijloacele de a marca o etapa speciala pentru aceasta.

Abia cand oamenii antici au inceput sa ia act de ciclurile lunii, au inceput sa acorde atentie si schimbarilor de anotimp. Au observat, de asemenea, ca acest model se repeta mereu. Au inceput sa marcheze aceste schimbari in timp.

Citeste si articolul :   Este ziua de nastere a fostului presedinte al Romaniei. Cati ani implineste Ion Iliescu

Iata ce au purtat primele calendare, care au marcat schimbarile de ora si alte zile speciale. Din acest tip de sistem de urmarire a venit capacitatea de a sarbatori zilele de nastere si alte evenimente si aniversari semnificative in fiecare an.

Totul a inceput cu egiptenii.

Savantii care studiaza Biblia spun ca cea mai veche mentiune a unei zile de nastere a fost in jurul anului 3.000 i.e.n. si se referea la ziua de nastere a unui faraon. Dar un studiu suplimentar implica faptul ca aceasta nu a fost nasterea lor in lume, ci „nasterea” lor ca zeu.

Cand faraonii egipteni au fost incoronati in Egiptul antic, se considera ca s-au transformat in zei. Acesta a fost un moment din viata lor care a devenit mai important decat chiar si nasterea lor fizica.

Publicitate

Paganii, precum grecii antici, credeau ca fiecare persoana avea un spirit care era prezent in ziua nasterii sale. Acest spirit a urmarit si a avut o relatie mistica cu zeul la a carui zi de nastere s-a nascut acel individ.

Puteti multumi grecilor pentru toate acele lumanari de ziua de nastere.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Masuri clare dupa intrarea Romaniei in stare de URGENTA. Toti romanii trebuie sa le respecte

Zeii si zeitele erau o parte imensa a culturii grecesti. Grecii au oferit multe omagii si sacrificii pentru a potoli acesti zei. Zeita lunara, Artemis, nu era diferita.

Ca un omagiu adus ei, grecii ar oferi prajituri in forma de luna impodobite cu lumanari aprinse pentru a recrea stralucirea stralucitoare a lunii si frumusetea perceputa a lui Artemis. Lumanarile simbolizau si trimiterea unui semnal sau a unei rugaciuni. Suflarea lumanarilor cu o dorinta este un alt mod de a trimite acel mesaj zeilor.

Zilele de nastere au inceput mai intai ca o forma de protectie.

Se presupune ca grecii au adoptat traditia egipteana de a sarbatori „nasterea” unui zeu. Ei, la fel ca multe alte culturi pagane, au crezut ca zilele schimbarilor majore, cum ar fi aceste zile de „nastere”, primeau spiritele rele. Au aprins lumanari ca raspuns la aceste spirite aproape ca si cand ar reprezenta o lumina in intuneric. Acest lucru implica faptul ca sarbatorile de ziua de nastere au inceput ca o forma de protectie.

In plus fata de lumanari, prietenii si familia se adunau in jurul persoanei de nastere si ii protejau de rau cu urale, ganduri si dorinte bune. Ei ar oferi cadouri pentru a aduce si mai multa voie buna, care ar alunga spiritele rele. Zgomotele erau de asemenea folosite pentru a speria raul nedorit.

Citeste si articolul :   Medic roman: "Multumesc, si ma aplec in fata studentilor medicinisti."

Romanii antici au fost primii care au sarbatorit nasterea „omului” comun.

Aceasta pare a fi prima data in istorie cand o civilizatie a sarbatorit nasterea unor figuri non-religioase. Cetatenii romani obisnuiti sarbatoresc zilele de nastere ale prietenilor si membrilor familiei lor. Cu toate acestea, guvernul a creat sarbatori legale in onoarea mai multor cetateni celebri.

Orice roman care implineste 50 de ani ar primi o prajitura speciala coapta cu faina de grau, ulei de masline, branza rasa si miere. Dar un lucru important de remarcat este ca doar barbatii ar experimenta aceasta sarbatoare a zilei de nastere. Zilele de nastere ale femeilor nu au fost sarbatorite decat in ​​secolul al XII-lea.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.