Dr. Beatrice Mahler, despre traumele din familiile cu decese COVID: “Traiesti o lunga perioada de timp cu sentimentul de vinovatie ca cineva drag s-a imbolnavit din cauza ta”

Dr. Beatrice Mahler, despre traumele din familiile cu decese COVID. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucuresti, spune ca in sistemul de sanatate este nevoie de psihologi care ar trebui sa se ocupe de consilierea familiilor celor care pierd pe cineva din cauza COVID, mai ales daca mai multi membri au fost bolnavi.

„Cele mai multe reactii negative la adresa personalului medical nu vin din partea pacientilor, ci din partea apartinatorilor, care nu inteleg dificultatea activitatii si a nivelului de efort care se face”, a spus dr. Beatrice Mahler

Dr. Beatrice Mahler, despre traumele din familiile cu decese COVID

“O singura persoana din familie poate sa intre sa identifice persoana decedata”

Publicitate

„Din pacate, de COVID se moare si din pacate, procedura este extrem de stricta si de riguroasa, pentru ca practic, o singura persoana din familie poate sa intre sa identifice persoana decedata si asta, cu echipament complet de protectie, dupa care sicriul se inchide si practic, familia nu mai poate sa il vada pe cel drag”, a mai spus Beatrice Mahler.

„Si aici intervine inca o trauma pentru familie si un moment extrem de emotionat si de dur, la care nu se asteapta. Face parte din tabloul pe care il traiesc familiile celor care trec prin aceasta experienta”, spune medicul.

Citeste si articolul :   Vesti bune din Germania! Ministrul Sanatatii: "Putem spune acum ca am reusit"

“Efectiv, vine salvarea, iti ia pe cineva de acasa si tu sa nu-l mai vezi niciodata, pentru ca nu poti sa-l vizitezi la spital, iar protocolul cere ca sicriul sa plece inchis” a confirmat Beatrice Mahler.

Medicul a mai spus ca exista si situatia in care daca o persoana din familie solicita sa vada un pacient in stare critica, acest lucru este permis, insa persoana respectiva trebuie sa treaca prin toate procedurle de echipare si dezechipare.

Publicitate

Sentimentul de vinovatie

„Acolo unde intreaga familie se imbolnaveste si cu totii trec prin aceasta experienta, iar unii dintre ei fac forme mai usoare, dar dau celor mai in varsta acest virus si acestia vor dezvolta o forma severa, drama familiei se amplifica, pentru ca traiesti o lunga perioada de timp cu sentimentul de vinovatie ca cineva drag s-a imbolnavit din cauza ta”, a explicat Beatrice Mahler.

„Avem nevoie de psihologi pentru aceste persoane, avem nevoie de ei intr-un mod in care n-am avut nevoie pana acum in sistemul de sanatate, dar cred ca ajutorul ar trebui sa mearga un pic dincolo de spital. Ei isi traiesc drama, vin sa-l ia pe cel drag si merg acasa. Si acasa ar trebui ajutati si consiliati si supravegheati”, a mentionat managerul.

Citeste si articolul :   Coronavirus Romania, 16 aprilie 2020. Bilantul oficial

„Avem tot mai multe persoane care ajung sa fie pacienti cu suspiciune de infectie, care vin pentru testare pentru ca au pierdut pe cineva drag. De cele mai multe ori ei sunt negativi, dar dezvolta o simptomatologie COVID-like, as putea sa spun, adica li se pare ca se imbolnavesc, ca au probleme, ca ii doare capul. Si toate aceste simptome pot sa apara si pe o stare de depresie, secundara pierderii cuiva drag”, a mai spus medicul.

“Ma astept la o crestere a cazurilor, este un val din cauza nerespectarii regulilor”

In spitalele din Bucuresti nu mai sunt locuri in terapie intensiva pentru bolnavii COVID.

„Pentru perioada urmatoare va ramane aceeasi tendinta, de crestere cu 20-30 la suta, si ma astept la o crestere a numarului de cazuri, pentru ca nu intelegem ca regulile se respecta. Ne asteptam sa vorbim de un val doi si intrebarea care e pe buzele tuturor este daca am intrat in valul doi. Eu cred ca vorbim de un val secundar nerespectarii regulilor, pentru ca relaxarea s-a produs in toata Europa si consecinta relaxarii o vedem in cresterea numarului de cazuri in multe tari din Uniunea Europeana”, a  declarat Beatrice Mahler.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.