Sucul de sfecla rosie si efectele sale asupra organismului

Efectele sucului de sfecla  rosie nu trebuie subestimate, chiar daca sucul poate sa nu fie o revelatie pentru papilele gustative.

Sfecla rosie, este o leguma populara de iarna care creste bine in Romania.

Sucul de sfecla rosie contine vitamine importante din grupa B, dar si vitamina A precum si o portie buna de vitamina C. Exista, de asemenea, oligoelemente esentiale pentru corpul nostru precum magneziu, calciu, seleniu, fier, iod, mangan, sodiu, zinc si cupru precum si fosfor in continutul sau.

Ar trebui sa ai putina precautie atunci cand faci suc de sfecla rosie, deoarece fiind un colorant popular, mai ales in vremurile anterioare, pot exista mici incidente, in consecinta utilizeaza un sort de bucatarie si manusi de unica folosinta atunci cand tai sfecla. Puterea de colorare a sfeclei rosii este folosita astazi in industria alimentara sub denumirea de E162. Gustul pur de sfecla nu este unul foarte agreat de gurmanzii impatimiti dar cu un mic ajutor atunci cand prepari un suc de sfecla rosie, ii poti schimba gustul.

Reteta de suc de sfecla rosie cu alte legume:

1 sfecla rosie

2 morcovi

1- mere

1 felie de ghimbir

Sucul de la ½ lamaie.

Se curata legumele, se spala si apoi se taie marunt. Cu ajutorul unui storcator de fructe, se va obtine sucul plin de vitamine.

Pentru a beneficia de efectele sfeclei rosii, nu trebuie decat sa bei un pahar de suc pe zi. Procedeaza in acest mod regulat si ar trebui sa observi un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale. Cu toate acestea, tensiunea arteriala nu este redusa doar de sucul de sfecla rosie, ci poate preveni si depunerile vasculare pe masura ce vasele de sange se extind.

Largirea vaselor de sange imbunatatesc fluiditatea sangelui si, din acest motiv, sucul de sfecla rosie este consumat de foarte multi sportivi. Cel mai bine este sa fie consumat cu aproximativ 3 ore inainte de antrenament.

Daca chiar nu esti genul care sa practice jogging prin padure pentru a avea o circulatie sanguina imbunatatita atunci consumul de suc de sfecla  rosie iti va ajuta celulele creierului sa fie alimentate cu sange.

Citeste si articolul :   5 bauturi bogate in vitamine pentru un sistem imunitar puternic

Pe langa faptul ca asigurara o mai buna circulatie a sangelului, sfecla rosie are un continut ridicat de fier, vitamin B si acid folic. Aceste elemente ajuta la formarea de sange din corp si consumul regulat de suc va minimiza riscul de a suferi un acid vascular cerebral sau atac de cord.

Colorantii rosii din sfecla se numesc betanine si au un puternic efect antioxidant si prin urmare o buna protectie a celulelor. Betaninele sustin, de asemenea functia hepatica, astfel ca dupa o petrecere, la care ai consumat mai mult alcool, 1-2 pahare de suc de sfecla rosie o sa iti fie de mare ajutor. Bataninele intaresc sistemul tau imunitar si te protejeaza de virusi si raceli.

Si nu in ultimul rand, antioxidantii sfeclei rosii, in combinatie cu ceilalti nutrienti, asigura o piele, par si unghii frumoase. Sucul de sfecla rosie este o adevarata bautura de infrumusetare, care este buna pentru orice tip de piele. In plus 1 pahar de 100 ml contine doar 40 de calorii.

Citeste si articolul :   Expert in virusologie: De ce sunt atat de multi decedati in Italia, cum sunt afectati copii si cand va aparea un vaccin

Daca ai probleme cu pietrele la rinichi este bine sa eviti sfecla rosie in totalitate, deoarece are un continut ridicat de acid oxalic.

Sfecla rosie poate fi consumata si ca leguma, la salata, la prepararea mancarurilor gatite  sau cruda.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.