De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?

Cifrele nu mint: femeile tind sa traiasca mai mult decat barbatii. Barbatul va trai pana la 76 de ani, potrivit celor mai recente cifre, in timp ce femeia va trai pana la 81 de ani.

Si anii in plus ai unei femei tind sa fie sanatosi. Indicele HALE al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care calculeaza numarul de ani in care un barbat sau o femeie se poate astepta sa traiasca fara o boala sau vatamare majora, constata ca barbatii pot astepta cu nerabdare 67 de ani sanatosi, in timp ce femeile americane se vor bucura de 70 de ani de sanatate. ”

Acest decalaj de viata intre barbati si femei nu este un fenomen nou; expertii stiu despre asta de zeci de ani. Acest decalaj de gen in speranta de viata este adevarat pentru toate societatile si este valabil si pentru marile maimute”, spune dr. Perminder Sachdev, profesor de neuropsihiatrie la Universitatea New South Wales din Australia, care a studiat longevitatea umana.

Citeste si articolul :   3 zodii carora li se va schimba viata in 2022

De ce femeile tind sa supravietuiasca barbatilor? Sachdev spune ca exista cateva teorii populare – unele de-a face cu biologia, iar altele de comportament.

Publicitate

Barbatii sunt mai predispusi sa fumeze, sa bea excesiv si sa fie supraponderali”, spune el. De asemenea, sunt mai putin susceptibili de a solicita ajutor medical mai devreme si, daca sunt diagnosticati cu o boala, sunt mai predispusi sa fie neaderanti la tratament. Pe langa toate acestea, spune el, barbatii sunt mai predispusi sa-si asume riscuri care pun viata in pericol si sa moara in accidente de masina, batai sau lupte cu armele.

Exista dovezi ca biologia unui barbat – si anume, nivelurile sale ridicate de testosteron al hormonului sexual masculin – l-ar putea duce la un fel de probleme care i-ar putea scurta viata. Cercetarile de la Universitatea Duke au descoperit ca nivelurile ridicate de testosteron sunt asociate cu comportamente riscante.

Expertii spun ca testosteronul poate scurta durata de viata a unui barbat in alte moduri. „Hormonii sexuali masculini scad functia imuna si cresc riscul de boli cardiovasculare”, spune Kyung-Jin Min, profesor de stiinte biologice la Universitatea Inha din Coreea de Sud.

Citeste si articolul :   Medicul Virgil Musta: Trei saptamani, daca s-ar bloca, ar fi o masura buna, dar ne putem permite

Intr-un studiu din 2012 publicat in revista Current Biology, Min si colegii sai au examinat istoricul sanatatii istorice a 81 de eunuci coreeni: barbati care au fost castrati in copilarie si, prin urmare, au incetat sa mai produca mult testosteron. Ei au descoperit ca eunucii tindeau sa traiasca cu aproximativ 14-19 ani mai mult decat barbatii necastrati care impartaseau acelasi statut socio-economic.

Aceste tipuri de descoperiri ajuta la explicarea decalajului de longevitate dintre barbati si femei. Dar de ce evolutia si selectia naturala ar insufla femeilor, dar nu barbatilor, aceste atribute care le extind viata?

„Toate acestea sunt in intregime speculative”, spune Sachdev, dar s-ar putea sa aiba legatura cu rolul istoric al unei femei de crestere a copilului. „Odata ce copiii se nasc, barbatii sunt de unica folosinta”, spune el. „Dar corpul robust al mamei este important pentru supravietuirea descendentilor.” Corpul unei femei a evoluat pentru a rezista si a reveni la traumele fizice ale sarcinii si nasterii, precum si la cerintele alaptarii – provocari la care corpul unui barbat nu este niciodata expus.

Citeste si articolul :   Medicul Gabriel Diaconu, revoltat: Bine ca va ofticati de cat de jalnica e scoala. Bine ca va enervati cat de murdara e Sanatatea.

Dupa cum se spune, ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici. Si pentru femei, aceasta forta se poate traduce printr-o viata mai lunga si mai sanatoasa.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.