Medicul Valeriu Gheorghita, Coordonatorul Campaniei de Vaccinare COVID-19, a prezentat concluzia comitetului de farmacovigilenta a Agentiei Europene a Medicamentului privind vaccinul de la AstraZeneca.
“Agentia Europeana a Medicamentului confirma ca raportul beneficiu risc al vaccinului de la AstraZeneca ramane pozitiv. De asemenea, este identificata o posibila relatie de cauzalitate cu formare de cheaguri de sange cu caracteristici neobisnuite asociate cu nivelul scazut de trombocite
Au fost 220 de cazuri din 34 de milioane de doze administrate
Au fost analizate pana la data de 4 aprilie toate cazurile raportate la nivel European si la nivel mondial, fiind inregistrate aproximativ 220 de cazuri de evenimente trombotice si aici ne referim la tromboza de sinusvenoss cerebral si tromboze sistem venos splahnic circulatia abdominala, din peste 34 de milioane de doze administrate. Toate aceste date echivaleaza cu o rata de aparitie a acestor evenimente de 0,65 la 100.000 de persoane”, a declarat Valeriu Gheorghita
Publicitate
“Combinatia raportata a cheagurilor de sange si a trombocitelor scazute este foarte rara, iar beneficiile globale ale vaccinarii in prevenirea COVID-19 depasesc riscurile acestor eventuale efecte secundare”, a mai spus medicul militar.
Nu au fost restranse indicatiile de utilizare a vaccinului de la AstraZeneca
Directorul executiv al Agentiei Europene a Medicamentului a precizat foarte clar, ca in urma analizelor tuturor cazurilor raportate nu s-au identificat factori de risc care sa fie legati de sex, de varsta sau de comorbiditati, motiv pentru care, nu au fost restranse indicatiile de utilizare a vaccinului de la compania AstraZeneca.
“Este important sa se continue vaccinarea cu toate produsele disponibile si la paramentri cat mai ridicati. Este imperios necesar ca un procent ridicat din populatia sa se vaccineze cat mai curand posibil, pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii.
Renuntarea la vaccinare ne poate aduce in fata unor forme severe de boala, atat pe noi cat si pe cei din jurul nostru. Mai mult decat atat, ne poate compromite atingerea acelei imunitati de grup pentru a stopa si diminua efectele nocive ale pandemiei”
Ce se intampla cu romanii vaccinati cu serul AstraZenca
Se continua vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca pentru toate grupele de varsta.
Persoanele imunizate cu prima doza vor continua rapelul cu acelasi tip de vaccin.
Persoanele care dupa prima doza de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicatie de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca.
De asemenea, in urma investigatiilor medicale, pentru acele posibile cazuri se va decide oportunitatea continuarii schemei de vaccinare cu un alt tip de vaccin.
Potentialele semne si simptome de alarma
Dificultati de respiratie
Durere in piept
Umflaturi ale membrelor inferioare
Dureri abdominale persistente
Durerea de cap intensa care nu cedeaza la tratamentele uzuale, care se poate asocia si cu tulburari de vedere
Daca aveti semne care apar in primele 14 zile de la administrarea vaccinului, apelati serviciul medical.
Publicitate