Cine a inventat pizza?

Pizza are o istorie lunga. Painile plate cu topping-uri au fost consumate de vechii egipteni, romani si greci. (Acesta din urma a mancat o versiune cu ierburi si ulei, similar cu focaccia de astazi.) Dar locul de nastere modern al pizza este regiunea Campania din sud-vestul Italiei, unde se afla orasul Napoli.

Fondata in jurul anului 600 i.e.n. ca asezare greaca, Napoli din anii 1700 si inceputul anilor 1800 a fost un oras infloritor pe malul apei. Din punct de vedere tehnic, un regat independent, era renumit pentru multimile sale de muncitori saraci sau lazzaroni. „Cu cat te-ai apropiat de golf, cu atat este mai densa populatia lor si o mare parte din viata lor se desfasura in aer liber, uneori in case care erau putin mai mult decat o camera”, spune Carol Helstosky.

Acesti napolitani aveau nevoie de alimente ieftine care puteau fi consumate rapid. Pizza – paine plata cu diverse topping-uri, consumata pentru orice masa si vanduta de vanzatorii ambulanti sau de restaurantele informale – raspundea acestei nevoi. „Autorii judiciari italieni numeau adesea obiceiurile lor alimentare„ dezgustatoare ”, noteaza Helstosky. Aceste pizza timpurii consumate de saracii din Napoli au prezentat garniturile gustoase iubite astazi, cum ar fi rosiile, branza, uleiul, hamsia si usturoiul.

Italia s-a unificat in 1861, iar regele Umberto I si regina Margherita au vizitat Napoli in 1889. Legenda spune ca perechea calatoare s-a plictisit de dieta lor constanta de inalta bucatarie franceza si a cerut un sortiment de pizza de la Pizzeria Brandi din oras, succesorul Pizzeria Da Pietro, fondata in 1760. Varietatea de care se bucura cel mai mult regina se numea pizza mozzarella, o placinta acoperita cu branza alba moale, rosii rosii si busuioc verde. (Poate ca nu a fost o coincidenta faptul ca placinta ei preferata a prezentat culorile drapelului italian.) De atunci, povestea spune ca acea combinatie speciala de topping a fost numita pizza Margherita.

Binecuvantarea reginei Margherita ar fi putut fi inceputul unei nebunii de pizza in toata Italia. Dar pizza va ramane putin cunoscuta in Italia dincolo de granitele Napoli pana in anii 1940.

Citeste si articolul :   O tanara de 14 ani a facut o descoperire importanta care poate duce la un tratament pentru COVID-19

Totusi, la un ocean distanta, imigrantii din Statele Unite din Napoli isi replicau pizza de incredere si crusta in New York si in alte orase americane, inclusiv Trenton, New Haven, Boston, Chicago si St. Louis. Neapolitanii veneau pentru locuri de munca in fabrica, la fel ca milioane de europeni la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea; nu cautau sa faca o declaratie culinara. Dar relativ repede, aromele si aromele pizza au inceput sa ii intrige pe non-napolitani si pe non-italieni.

Astazi, pizza a devenit una dintre cele mai cunoscute preparate din lume.

Autor