Premierul Citu, anunt de ultim moment despre vacantele romanilor

Premieruol Romaniei, Florin Citu, a afirmat ca in Romania nu se vor folosi asa-numitele certificate verzi care sa permite persoanelor vaccinate sa mearga in vacante sau la evenimente cu public.

Premierul Citu: „Fara certificat verde in tara noastra”

„In niciun caz. Romanii vor merge in vacanta fara certificat. In Romania nu se va aplica. De aceea avem acest comitet interminister, pentru a asigura ca sunt reguli care se vor respecta, dar fara certificat”, a declarat Florin Citu.

„Vom agrea cu operatorii economici si le vom respecta. Fiecare tara isi va alege propriile metode de a-si deschide economia.”

“Astazi voi anunta constituirea unui comitet interministerial care sa asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a Romaniei. Acesta este primul jalon pentru revenirea la normalitate. Comitetul va fi in coordonarea premierului. Fiecare ministru va discuta cu cei din domeniul sau si va veni cu solutii”, a mai spus Citu.

Comisia Europeana a transmis ca doreste ca certificatul digital de vaccinare, care va permite o mai buna mobilitate intre statele UE in contextul pandemiei COVID-19, sa fie gata pana la targul de turism FITUR-2021, care se va desfasura la Madrid incepand cu 19 mai, ”pentru a nu pierde vara”.

Data limita de 19 mai pentru pasaportul de vaccinare a fost avansata de vicepresedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, dupa o intalnire avuta marti, la Madrid, cu secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, anunt de ultim moment: "Se prezinta certificatul verde"

”Este riscant sa avansam date, dar exista momente semnalate, precum 1 iunie, inceputul verii, 17 mai, data de la care britanicii au anuntat reluarea mobilitatii internationale, si 19 mai, inaugurarea FITUR”, a spus comisarul european la o conferinta de presa. ”Ar fi bine sa-l avem pana atunci pentru a nu pierde vara si pentru inaugurarea FITUR”, a declarat oficialul, citat de EFE.

Parlamentul European si Consiliul UE lucreaza in prezent la definitivarea detaliilor acestui certificat digital, in timp ce Comisia Europeana incearca o coordonare cu alte tari (inclusiv Marea Britanie) pentru o recunoastere reciproca a certificatelor ”daca ofera acelasi tip de informatie si fiabilitate”. Pasaportul de vaccinare va arata daca titularul sau a fost sau nu vaccinat anti-COVID-19, daca a fost testat (negativ) pentru COVID-19 inaintea calatoriei sau daca a trecut printr-o infectie cu noul coronavirus.

Autor