Zincul este un element important pentru corpul nostru. Este esential pentru sinteza proteinelor, productia normala de hormoni anabolici si intarirea sistemului nervos. Zincul imbunatateste starea oaselor, a dintilor si a parului si regleaza glandele sebacee. De asemenea, acest element ajuta la recuperarea mai rapida dupa antrenamente grele, prin urmare este foarte util pentru sportivi – atat profesionisti, cat si amatori.
Deficitul de zinc duce la probleme cu memoria si atentia, deteriorarea pielii, a parului si a unghiilor, precum si a diferitelor tulburari hormonale. Pentru a evita deficitul de zinc, trebuie sa adaugati urmatoarele alimente la dieta dumneavoastra.
Seminte si nuci
Una dintre cele mai usor disponibile surse de zinc. Cele mai bogate in acest element sunt semintele de dovleac, semintele de susan si nucile de pin. O suta de grame de seminte de dovleac contin valoarea zilnica completa a zincului pentru un adult, in timp ce semintele de susan si nucile de pin furnizeaza 90% din DZR pentru femei si aproximativ 60% pentru barbati. De asemenea, nucile si semintele sunt foarte bogate in grasimi sanatoase, vitamine si fibre.
Vita
Carnea de vita si ficatul de vita contin 44% din DZR pentru zinc. Cu toate acestea, carnea de vita, ca si alte carnuri rosii, nu ar trebui sa fie suprautilizata, mai ales cand este prajita. Deoarece carnea rosie prajita contribuie la un risc crescut de boli cardiovasculare .
Publicitate
Linte
O sursa alternativa buna de zinc pentru cei care nu mananca carne. O suta de grame de linte contine jumatate din valoarea zilnica a zincului. Este adevarat, este recomandat sa-l inmuiati inainte de al utiliza, altfel substantele nutritive vor fi absorbite mai greu.
Ciocolata amara
Ciocolata neagra este bogata nu numai in zinc (aproximativ 30% din valoarea zilnica), ci si in multe alte minerale si vitamine benefice: magneziu, calciu, fosfor, vitaminele B3, B2 si omega-6. Dar continutul de cacao din ciocolata trebuie sa fie de cel putin 70%. De asemenea, nu uitati ca acest produs este foarte bogat in calorii.
Branza
Branzeturile tari contin aproape jumatate din valoarea zilnica a zincului, precum si calciul si vitamina D. Combinatia acestor substante este perfecta doar pentru intarirea oaselor si a dintilor. Consumul regulat de branza intareste smaltul, ajuta la prevenirea cariilor dentare si normalizeaza echilibrul acido-bazic al cavitatii bucale.