5 beneficii ale spanacului despre care s-ar putea sa nu stiti

Spanacul este unul dintre cele mai sanatoase tipuri de verdeata, bogat in vitamine si minerale. Spanacul are multe beneficii pentru sanatatea ochilor, creierului, inimii si vaselor de sange.

Iata cateva beneficii dovedite stiintific ale spanacului pentru  care merita consumat mai des.

Spanacul imbunatateste functia creierului

Spanacul este bogat in antioxidanti precum vitamina A, luteina si beta-caroten, astfel incat consumul regulat este benefic pentru sanatatea creierului. Antioxidantii sustin functia cognitiva si ajuta la intarzierea imbatranirii creierului. Acest lucru este dovedit  de un studiu din 2018 care a evaluat performanta mentala a participantilor peste 58 de ani care au consumat in mod regulat legume cu frunze si verdeturi.

Este o sursa bogata de vitamine si minerale

Spanacul este o sursa excelenta de vitamine si minerale precum calciu, fier, potasiu, vitamina C si sodiu. De asemenea, contine zinc, acid folic, vitamina A, vitamina K, beta-caroten, luteina si zeaxantina.

Publicitate

Imbunatateste vederea si protejeaza ochii de radiatiile ultraviolete

Datorita continutului sau ridicat de luteina si zeaxantina, spanacul protejeaza ochii de efectele nocive ale razelor ultraviolete si, de asemenea, reduce riscul de a dezvolta boli cronice ale ochilor. Un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Melbourne (Australia) a aratat ca persoanele care au consumat cantitati mari de luteina si zeaxantina din alimente au fost semnificativ mai putin susceptibile de a dezvolta cataracta .

Citeste si articolul :   Iata 9 vitamine de care aveti cu adevarat nevoie

Reduce riscul de anemie

Una dintre cele mai frecvente cauze ale anemiei este carenta de fier. Spanacul contine o concentratie mare de fier, ceea ce nu numai ca reduce riscul de aparitie a anemiei, ci ajuta si la vindecarea acestuia. De aceea, celor care prezinta cel mai mare risc de a dezvolta anemie (copii, femei insarcinate si care alapteaza) li se recomanda sa manance mai multe alimente bogate in fier, inclusiv legume cu frunze.

Reduce tensiunea arteriala

Nitratii naturali gasiti in spanac pot imbunatati functia vasculara, pot reduce rigiditatea arteriala si pot reduce tensiunea arteriala. Spanacul poate creste, de asemenea, productia de oxid nitric din organism, care ajuta la dilatarea vaselor de sange.

Publicitate

Autor