5 moduri de a construi stima de sine durabila

1.Folositi corect afirmatiile pozitive

Afirmatii pozitive precum „Voi avea un mare succes!” sunt extrem de populare, dar au o problema critica – au tendinta de a-i face pe oamenii cu o valoare scazuta in sine sa se simta mai rau cu ei insisi. De ce? Pentru ca atunci cand stima noastra de sine este scazuta, astfel de declaratii sunt pur si simplu prea contrare credintelor noastre existente. In mod ironic, afirmatiile pozitive functioneaza pentru un subgrup de oameni – cei a caror stima de sine este deja ridicata. Pentru ca afirmatiile sa functioneze atunci cand stima de sine este intarziata, modificati-le pentru a le face mai credibile. De exemplu, schimbati „Voi avea un mare succes!” la „Voi persevera pana voi reusi!”

2.Identifica-ti competentele si dezvolta-le

Stima de sine este construita demonstrand abilitati reale si realizari in domeniile vietii noastre care conteaza pentru noi. Daca te mandresti ca esti un bucatar bun, organizeaza mai multe petreceri. Daca esti un bun alergator, inscrie-te la curse si antreneaza-te pentru ele. Pe scurt, descopera-ti competentele de baza si gaseste oportunitati si cariere care sa le accentueze.

3.Invata sa accepti complimente

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale imbunatatirii stimei de sine este ca atunci cand ne simtim rau cu noi insine, tindem sa fim mai rezistenti la complimente – chiar daca atunci avem cea mai mare nevoie de ele. Deci, stabiliti-va obiectivul de a tolera complimente atunci cand le primiti, chiar daca acestea va fac sa va simtiti inconfortabil (si vor face). Cea mai buna modalitate de a evita reactiile reflexive ale complimentelor de indepartare este sa pregatesti raspunsuri simple si sa te antrenezi sa le folosesti automat ori de cate ori primesti feedback bun (de exemplu, „Multumesc” sau „Cat de bun sa spui”). In timp, impulsul de a nega sau respinge complimentele va disparea – ceea ce va fi, de asemenea, o indicatie placuta pentru ca stima de sine devine din ce in ce mai puternica.

Publicitate

4.Eliminati autocritica si introduceti autocompasiunea

Din pacate, atunci cand stima noastra de sine este scazuta, este posibil sa o deterioram si mai mult, fiind autocritici. Deoarece obiectivul nostru este de a ne spori stima de sine, trebuie sa inlocuim autocritica (care este aproape intotdeauna complet inutila, chiar daca se simte convingatoare) cu auto-compasiune. Mai exact, ori de cate ori intervine monologul tau interior autocritic, intreaba-te ce i-ai spune unui prieten drag daca s-ar afla in situatia ta (avem tendinta de a fi mult mai plini de compasiune fata de prieteni decat suntem pentru noi insine) si directioneaza aceste comentarii catre tine . Daca faceti acest lucru, veti evita deteriorarea stimei de sine in continuare cu gandurile critice si va va ajuta sa va construiti.

Citeste si articolul :   Afirmatii pozitive pentru a deveni mai puternici

5.Afirmati valoarea reala

Urmatorul exercitiu a fost demonstrat pentru a va ajuta sa va revigorati stima de sine dupa ce a suferit o lovitura: Faceti o lista a calitatilor pe care le aveti, care sunt semnificative in contextul specific. De exemplu, daca ati fost respins pana la data dvs., enumerati calitatile care va fac o perspectiva buna de relatie (de exemplu, a fi loial sau disponibil din punct de vedere emotional); daca nu ati reusit sa obtineti o promovare a muncii, enumerati calitati care va fac un angajat valoros (aveti o etica de munca puternica sau sunteti responsabil). Apoi alegeti unul dintre elementele de pe lista dvs. si scrieti un scurt eseu (de la unu la doua paragrafe) despre motivul pentru care calitatea este valoroasa si probabil ca va fi apreciata de alte persoane in viitor. Faceti exercitiul in fiecare zi timp de o saptamana sau ori de cate ori aveti nevoie de un impuls de stima de sine.

Concluzia este imbunatatirea stimei de sine necesita un pic de munca, deoarece implica dezvoltarea si mentinerea unor obiceiuri emotionale mai sanatoase, dar acest lucru si, mai ales, in mod corect, va vor oferi o rentabilitate emotionala si psihologica excelenta asupra investitiei dvs.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.