Din punctul de vedere al laicului, este foarte dificil sa intelegem multe dintre actiunile Dalai Lama. De exemplu, cand talibanii au distrus statuile lui Buddha din Afganistan, liderul spiritual al budistilor, in loc de proteste si blesteme, a donat o suma mare fondului pentru a ajuta poporul din Afganistan, a carui distributie a fost efectuata de acelasi Talibani. Insusi XIV Dalai Lama repeta adesea ca in actuala sa incarnare are trei obligatii principale: sa explice oamenilor importanta valorilor universale si a eticii seculare, sa promoveze armonia intre reprezentantii diferitelor credinte.
Dalai Lama este numit cel mai inalt mentor spiritual al Tibetului, Mongoliei, precum si al oricaror teritorii budiste din multe tari ale lumii. In budism si lamaism, principala dogma a credintei este principiul reincarnarii – reincarnarea sufletelor.
Preasfintia Sa se considera un calugar budist obisnuit si traieste o viata simpla: la ora 4 dimineata se trezeste, mediteaza, se roaga si urmeaza un program strict de audiente oficiale, intalniri, ceremonii religioase si invataturi. El isi incheie ziua cu rugaciunea. De asemenea, calatoreste mult, este implicat in activitati religioase, este autorul multor carti, tratate filosofice si ziceri.
Aflati regulile, pe care insasi Dalai Lama ni le prezinta:
Publicitate
1.Daca poti ajuta, ajuta. Daca nu poti ajuta, nu face rau
2.Fiti gata sa va schimbati obiectivele, dar nu va schimbati niciodata valorile.
3.Impartasiti-va cunostintele. Aceasta este calea de a atinge nemurirea.
4.Traiti o viata demna, astfel incat la batranete sa aveti ce povestii urmasilor.
5.Daca problema poate fi rezolvata, atunci nu va faceti griji. Daca problema nu poate fi rezolvata, atunci ingrijorarea este inutila.
6.Simtiti-va liber si nu pacaliti.
7.Nu lasati un mic argument sa strice o mare prietenie.
8.Amintiti-va ca uneori tacerea este cel mai bun raspuns.
9.Uneori trebuie sa renunti la ceea ce vrei sa obtii.
10.Rezerva-ti timp in fiecare zi pentru a-l petrece singur.
Publicitate