8 alimente bogate in gluten

Glutenul este numele unui tip special de proteine gasite in grau, orz si secara.  Ea este cea care permite aluatului sa creasca, conferind produselor coapte o textura placuta.

Ca orice proteina, glutenul poate provoca alergii. Se manifesta nu la fel de stralucitor ca, de exemplu, o reactie la citrice: fara eruptii cutanate, probleme de respiratie si alte simptome clasice. Dar aceasta proteina poate provoca disconfort in abdomen si o incalcare a capacitatii organismului de a absorbi vitaminele si mineralele utile. Cei diagnosticati cu intoleranta la gluten sunt mai predispusi sa sufere de osteoporoza, artrita, infertilitate si probleme neurologice.

Una dintre varietatile de intoleranta la gluten este boala celiaca. Este o boala autoimuna care este diagnosticata la 1% din populatia lumii. Provoaca organismul sa reactioneze la gluten intr-un mod care dauneaza singur. Practic, intestinele sunt afectate.

Semne de intoleranta la gluten

Cei care au alergie la gluten sufera adesea de dureri abdominale, diaree sau constipatie, disconfort la nivelul stomacului si balonare. Simptomele includ, de asemenea, eruptii cutanate, pierderea in greutate, anemie, oboseala si depresie.

Doar un medic poate determina intoleranta la gluten . Dar puteti incerca, de asemenea, sa petreceti cateva saptamani pe o dieta fara gluten pentru a intelege ce parte a bunastarii dvs. se va schimba. Am realizat o lista de alimente care contin cel mai mult gluten si, apropo, merita sa renuntam la unele dintre ele doar de dragul unui stil de viata sanatos.

1. Cereale

Deoarece glutenul este de origine cerealiera, ar trebui sa evitati cerealele care contin gluten. Printre ele:

Grau (grau, cereale si mei)

Orz

Secara

Gris

Cuscus

Insa ovazul nu contine gluten. Dar poate fi contaminat cu gluten in productie.

Articolul continuă după reclame

2. Paine, produse de patiserie si biscuiti

De obicei se fac din faina de grau. In rare exceptii se fac cu alte  tipuri de faina. Prin urmare, merita intotdeauna sa cititi eticheta sau sa intrebati vanzatorul din ce este facuta painea . Ce ar trebui cu siguranta sa evitati:

Citeste si articolul :   Monica Pop, un nou atac la adresa autoritatilor: "Este o problema de malpraxis grav"

toate tipurile de paine: alba, integrala, cartofi, secara, paine dospita, paini, ciabate, etc;

tortilla: paine pita, chifle de grau, tortilla cu cereale integrale, tortilla;

biscuiti, , produse de patiserie: chifle (de asemenea pentru hamburgeri si hot-dog), cornuri, placinte  etc.

3. Sosuri si marinate

Poate exista o doza socanta de sare, zahar si gluten. Trebuie sa fii deosebit de atent cu astfel de produse:

Sos de soia

Sos de gratar

Marinade

Sosuri cremoase

Amestec de condimente

Ketchup

4. Cofetarie

Totul este clar aici – marea majoritate a chiflelor, produse de patiserie, prajituri, briose si gogosi si alte bunatati sunt facute din  faina de grau fina. In acelasi timp, fibra din grau este distrusa, dar glutenul ramane.

5. Pastele de grau

„Numai din grau dur” – suna cu mandrie, dar  asta nu inseamna ca nu contine gluten . Fidea, spaghete, gnocchi, chiar si galustele  contin gluten. Alternativ, puteti cumpara fidea de orez sau hrisca.

6. Gustari

Nu toate, dar foarte multe. Mai ales, apropo, cele care sunt considerate a fi o gustare sanatoasa – bare de cereale si musli. O multime de gluten in crutoane, chipsuri, bare energizante si bomboane.

Citeste si articolul :   7 alimente accesibile care intaresc inima

7. Bauturi

Nu toate, dar unele. In special, berea, inclusiv bauturile fara alcool , cafeaua, laptele de ciocolata in tetrapacks.

8. Alimentele procesate

Urmatoarele au fost incluse pe lista neagra:

Branzeturi procesate

Conserve de supe si amestecuri de supa

Amestecuri gata pentru clatite, budinci si deserturi

Unele tipuri de inghetata

Cereale pentru  dimineata

Tofu aromatizat

Cartofi pai

Publicitate

Autor