Glutenul este numele unui tip special de proteine gasite in grau, orz si secara. Ea este cea care permite aluatului sa creasca, conferind produselor coapte o textura placuta.
Ca orice proteina, glutenul poate provoca alergii. Se manifesta nu la fel de stralucitor ca, de exemplu, o reactie la citrice: fara eruptii cutanate, probleme de respiratie si alte simptome clasice. Dar aceasta proteina poate provoca disconfort in abdomen si o incalcare a capacitatii organismului de a absorbi vitaminele si mineralele utile. Cei diagnosticati cu intoleranta la gluten sunt mai predispusi sa sufere de osteoporoza, artrita, infertilitate si probleme neurologice.
Una dintre varietatile de intoleranta la gluten este boala celiaca. Este o boala autoimuna care este diagnosticata la 1% din populatia lumii. Provoaca organismul sa reactioneze la gluten intr-un mod care dauneaza singur. Practic, intestinele sunt afectate.
Semne de intoleranta la gluten
Cei care au alergie la gluten sufera adesea de dureri abdominale, diaree sau constipatie, disconfort la nivelul stomacului si balonare. Simptomele includ, de asemenea, eruptii cutanate, pierderea in greutate, anemie, oboseala si depresie.
Doar un medic poate determina intoleranta la gluten . Dar puteti incerca, de asemenea, sa petreceti cateva saptamani pe o dieta fara gluten pentru a intelege ce parte a bunastarii dvs. se va schimba. Am realizat o lista de alimente care contin cel mai mult gluten si, apropo, merita sa renuntam la unele dintre ele doar de dragul unui stil de viata sanatos.
1. Cereale
Deoarece glutenul este de origine cerealiera, ar trebui sa evitati cerealele care contin gluten. Printre ele:
Grau (grau, cereale si mei)
Orz
Secara
Gris
Cuscus
Insa ovazul nu contine gluten. Dar poate fi contaminat cu gluten in productie.
2. Paine, produse de patiserie si biscuiti
De obicei se fac din faina de grau. In rare exceptii se fac cu alte tipuri de faina. Prin urmare, merita intotdeauna sa cititi eticheta sau sa intrebati vanzatorul din ce este facuta painea . Ce ar trebui cu siguranta sa evitati:
toate tipurile de paine: alba, integrala, cartofi, secara, paine dospita, paini, ciabate, etc;
tortilla: paine pita, chifle de grau, tortilla cu cereale integrale, tortilla;
biscuiti, , produse de patiserie: chifle (de asemenea pentru hamburgeri si hot-dog), cornuri, placinte etc.
3. Sosuri si marinate
Poate exista o doza socanta de sare, zahar si gluten. Trebuie sa fii deosebit de atent cu astfel de produse:
Sos de soia
Sos de gratar
Marinade
Sosuri cremoase
Amestec de condimente
Ketchup
4. Cofetarie
Totul este clar aici – marea majoritate a chiflelor, produse de patiserie, prajituri, briose si gogosi si alte bunatati sunt facute din faina de grau fina. In acelasi timp, fibra din grau este distrusa, dar glutenul ramane.
5. Pastele de grau
„Numai din grau dur” – suna cu mandrie, dar asta nu inseamna ca nu contine gluten . Fidea, spaghete, gnocchi, chiar si galustele contin gluten. Alternativ, puteti cumpara fidea de orez sau hrisca.
6. Gustari
Nu toate, dar foarte multe. Mai ales, apropo, cele care sunt considerate a fi o gustare sanatoasa – bare de cereale si musli. O multime de gluten in crutoane, chipsuri, bare energizante si bomboane.
7. Bauturi
Nu toate, dar unele. In special, berea, inclusiv bauturile fara alcool , cafeaua, laptele de ciocolata in tetrapacks.
8. Alimentele procesate
Urmatoarele au fost incluse pe lista neagra:
Branzeturi procesate
Conserve de supe si amestecuri de supa
Amestecuri gata pentru clatite, budinci si deserturi
Unele tipuri de inghetata
Cereale pentru dimineata
Tofu aromatizat
Cartofi pai
Publicitate