Cand ar trebui sa plantezi cartofii in gradina. Asa vei avea o recolta mult mai bogata

Cand ar trebui sa plantezi cartofii in gradina? Pentru a obtine rezultate optime, este esential sa cunosti momentul si modul potrivit de a planta cartofii in gradina pentru a obtine o recolta abundenta. Exista si cateva secrete pe care fiecare gradinar ar trebui sa le aiba in vedere.

Temperatura solului si prepararea tuberculilor de cartofi

Un aspect crucial in procesul de plantare a cartofilor este temperatura solului. Acesta ar trebui sa fie incalzit la aproximativ 10 grade Celsius pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa a tuberculilor.

Pentru a promova o crestere viguroasa a cartofilor, tuberculii trebuie sa fie pregatiti corespunzator. Acest lucru implica pastrarea lor intr-un mediu cu o temperatura cuprinsa intre 15 si 17 grade Celsius si expunerea la lumina pentru a incuraja incoltirea. Tuberculii ar trebui sa aiba un diametru de aproximativ 4 cm, iar daca sunt mai mari, pot fi sectionati in doua fara probleme.

Cand ar trebui sa plantezi cartofii in gradina

Specialistii recomanda sa nu plantezi cartofii prea devreme in primavara, ci la aproximativ 2 saptamani dupa ultimul inghet. Intervalul ideal pentru insamantare in primavara este intre 20 martie si 15 aprilie, in functie de zona geografica.

In momentul plantarii tuberculilor de cartofi, asigura-te ca ii ingropi in sol la o adancime de aproximativ 10 centimetri. Distanta optima intre tuberculi pe acelasi rand ar trebui sa fie de 30 de centimetri, iar distanta intre randuri de aproximativ 50 de centimetri. Acest lucru va oferi spatiu suficient pentru extinderea plantelor.

Pe langa insamantarea din primavara, cartofii pot fi plantati si toamna, cu aproximativ 2 luni inainte de venirea primului inghet. Este esential sa alegi locul potrivit pentru cultivarea cartofilor, respectand rotatia culturilor. Evita sa plantezi cartofii pe aceeasi parcela unde ai cultivat anterior alte plante din familia solanaceelor, cum ar fi rosii sau vinete, si opteaza pentru terenurile unde ai crescut in trecut legume precum mazarea, ridichile, varza sau fasolea.

Recoltarea si depozitarea

Daca ai plantat cartofii in luna martie, acestia pot fi recoltati incepand cu luna iunie. Dupa recoltare, depoziteaza-i intr-un loc uscat si bine aerisit pentru a preveni aparitia mucegaiului si putrezirii.

Citeste si articolul :   5 gustari cu continut scazut de calorii pentru a-ti satisface foamea si a-ti mentine talia subtire

Plantarea cartofilor necesita atentie la temperatura solului, pregatirea corespunzatoare a tuberculilor si respectarea distantei de plantare. Daca urmezi cu atentie acesti pasi, vei fi rasplatit cu o recolta bogata si savuroasa.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.