Israelul a invins pandemia: “Mai putine restrictii, mai multe teste si mai multe vaccinuri. Asta e cheia spre victorie in lupta cu pandemia”

Israelul anunta ca este campioana vaccinarii, la circa patru luni de cand a inceput campania de imunizare a populatiei. Potrivit autoritatilor, rezultatele au inceput sa se vada, iar rata deceselor si a imbolnavirilor a scazut cu peste 90%, dupa varful din luna ianuarie.

Cum a invins Israelul pandemia de coronavirus?

Ministrul israelian al Sanatatii, Yuli Edelstein a declarat pentru Jerusalem Post ca vremurile grele s-au dus si a anuntat ca restrictiile vor fi ridicate treptat.

”Cu toata precautia, incep sa cred ca nu ne mai intoarcem inapoi”, a declarat ministrul.

Publicitate

„In trecut, pentru a obtine astfel de date, aveam nevoie de restrictii stricte. Acum, totul este deschis si toti indicii scad. Incep sa cred ca vremurile dificile sunt in spatele nostru ”, a adaugat el.

Potrivit sursei citate, numarul deceselor a scazut cu 91%, iar cel al imbolnavirilor, cu 86%, iar numarul pacientilor trecuti de 60 de ani cu forme grave ale bolii este cu 73% mai mic decat in ianuarie, conform datelor prezentate de Institutul de Stiinta Weizmann.

Citeste si articolul :   Medicul Radu Tincu: Ce risca Romania daca nu vaccineaza majoritatea populatiei in urmatoarele luni.

Raul David, un medic israelian de origine romana, spune ca vaccinurile au fost cele care au facut diferenta.

Publicitate

„In primul rand trebuie neaparat sa spunem si ca aici campania de vaccinare a fost inceputa devreme, in timp ce altii inca negociaau contracte cu producatorii sau analizau la nesfarsit vaccinurile. Cred ca a fost o strategie eficienta, pentru ca Israel a inceput vaccinand populatia imbatranita si pe cei predispusi sa faca si complicatii si nu s-a sarit peste rand asa cum s-a facut in alte locuri”, a declarat David.

Totusi, campania de vaccinare nu putea sa aiba succes fara o promovare intensa. Medicul spune ca aceasta promovare este inexistenta in Romania.

„In Israel avem o campanie pe limba oamenilor. Inteleg ca in Romania apar la televizor inca fetele alea acre ale unor medici care vorbesc intr-un limbaj de lemn si mai mult ii sperie pe oameni. EI bine, in Israel s-a evitat asta, s-a mers mers tocmai pe ideea de a nu crea panica si de a explica totul populatiei intr-un limbaj cat mai accesibil.”

Citeste si articolul :   Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, si-a schimbat parerea despre vaccinare: "Vaccinul ajuta daca se vaccineaza atatia medici"

„A fost o campanie reusita de vaccinare, rezultatele se vad si nu pot fi negate nici de antivaccinisti. Foarte importante au fost si testarile. Sigur ca in Israel a fost si lockdown, dar eficienta acestui lockdown e discutabila si se vede ca in alte tari, cum ar fi Austria sau Olanda, lockdown-ul nu a ajutat cu nimic nefiind dublat de o campania de vaccinare serioasa. Daca ar fi sa recomand ceva ar fi mai putine restrictii, ca oamenii au obosit deja si au ajuns la capatul puterilor, e imposibil sa mai indure atatea. Mai putine restrictii, mai multe teste si mai multe vaccinuri. Asta e cheia spre victorie in lupta cu pandemia”, a mai spus medicul.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.