Italia intra in carantina nationala de Paste

Cea mai mare parte a Italiei, inclusiv capitala sa Roma si centrul sau financiar Milano, vor avea parte de noi restrictii incepand de luni.

Tara va fi plasata, de asemenea, in carantina nationala in weekend-ul de Paste pentru al doilea an consecutiv, au declarat reprezentantii guvernului italian, potrivit Reuters.

Italia, prima tara occidentala puternic afectata de pandemie, a inregistrat o crestere a infectiilor cu 10% in aceasta saptamana, comparativ cu saptamana precedenta, iar oficialii au avertizat ca situatia se deterioreaza pe masura ce noile variante extrem de contagioase castiga teren.

In ultimele luni, tara a organizat restrictiile in cele 20 de regiuni ale sale, in conformitate cu un sistem cu patru niveluri, codificat prin culori (alb, galben, portocaliu si rosu), bazat pe nivelurile de infectie locala, care sunt revizuite in fiecare saptamana.

Publicitate

Potrivit unui ordin aprobat vineri de ministrul sanatatii, Roberto Speranza, sapte trec in zona rosie, inclusiv Lombardia Piemont, Veneto, Emilia-Romagna – precum si Lazio (regiunea Romei) si Calabria

Citeste si articolul :   Italia anunta restrictii draconice pentru cei nevaccinati

Alte trei regiuni erau deja rosii, ceea ce inseamna ca jumatate din regiunile tarii si cea mai mare parte a populatiei sale vor fi supuse celor mai severe restrictii incepand de luni.

In aceste zone scolile si magazinele neesentiale vor fi inchise, iar italienilor li se va permite sa paraseasca casele numai din motive de munca, sanatate sau urgenta.

„Sper ca acesta va fi ultimul sacrificiu cerut cetatenilor nostri”, a declarat guvernatorul Lombardiei, Attilio Fontana.

Italia a raportat peste 100.000 de decese cauzate de boala de la descoperirea primelor sale cazuri in urma cu 13 luni, al saptelea numar cel mai mare din lume.

Carantina de Pasti?

Intreaga tara va deveni zona rosie de Pasti, in perioada 3-5 aprilie, potrivit unui proiect de decret consultat de Reuters.

Nu a fost detaliat modul in care noul decret va afecta bisericiile din tara catolica. Cu toate acestea, era de asteptat sa fie similar cu prevederile de la Craciunul trecut, cand oamenilor li s-a permis sa mearga la bisericile din cartierele lor.

Citeste si articolul :   Inca 4 localitati in carantina? Lista actualizata

O sursa vaticana a declarat ca Sfanta Liturghie a Papei Francisc va avea loc probabil cu cateva ore mai devreme, astfel incat credinciosii sa poata ajunge acasa la timp, adica ora 22:00. De asemenea, activitatile saptamanii sfinte ale pontifului inainte de Pasti vor avea loc in Vatican cu un numar limitat de participanti.

Spre deosebire de anul trecut, decretul de vineri permite vizite limitate la prieteni si rude in timpul sarbatorii de Paste – de exemplu pentru a vedea parinti varstnici.

Clasificarea in zona rosie, in functie de sistemul de culori in vigoare de cateva luni, duce la inchiderea scolilor, liceelor si universitatilor, barurilor si restaurantelor (cu exceptia livrarilor). Deplasarea este limitata la cerintele de munca, achizitionarea de produse de baza si urgente de sanatate. Toscana, Liguria, Umbria si Abruzzo ar putea ajunge in zona intermediara portocalie. Doar Sicilia ar trebui sa ramana in galben, in timp ce Sardinia se afla in zona alba.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.