Nicolae Ciuca, anunt de ultim moment despre centrele de vaccinare MApN

Nicolae Ciuca, Ministrul Apararii, a declarat ca centrele de vaccinare ale MApN vor fi deschise si civililor de pe 15 martie. Ministrul a declarat ca aceste centre nu au infiintate pentru asigurarea de privilegii militarilor si nici nu au fost gandite ca structuri cu circuit inchis.

“Centrele de vaccinare ale MApN nu au fost infiintate pentru a asigura privilegii militarilor si nu au fost gandite ca structuri cu circuit inchis. Cele 92 de centre au insemnat o modalitate de reducere a presiunii pe centrele care deservesc populatia generala, preluand sarcina imunizarii unei parti importante din populatia Romaniei.

In etapa intai de vaccinare, in centrele MApN, au fost vaccinati medici si personal auxiliar din intregul sistem medical national. Etapa a doua a asigurat vaccinarea personalului eligibil stabilit prin criteriile la nivel national si pe baza acelorasi proceduri, iar cadrele militare in activitate au dat prioritate seniorilor si persoanelor vulnerabile aflate in categoriile de risc.

Incepand cu 15 martie, centrele de vaccinare ale Ministerului Apararii Nationale vor fi deschise pe aceleasi criterii stabilite de Comitetul National pentru Coordonarea Vaccinarii, atat militarilor cat si populatiei civile. Acest demers este unul normal, fara alte interpretari, cred ca este timpul sa punem toti umarul, astfel incat campania de vaccinare asumata de catre statul roman sa fie un succes, si sa ne dam sansa de a ne reintoarce la normalitate in viata de zi cu zi.

Sistemul medical militar a fost intotdeauna parte a efortului national de asigurare de servicii de sanatate pentru populatie. Niciodata nu a functionat ca un sistem inchis iar datele statistice sunt fara echivoc: din cei peste 65.000 pacienti tratati de Spitalul Militar Central din Bucuresti, in jur de 80 la suta au fost pacienti civili. La nivelul intregului sistem medical militar, procentul este asemanator pentru anul 2020. Mai mult, aceeasi proportie s-a pastrat in ultimele 12 luni si in ceea ce priveste tratarea pacientilor COVID in spitalele militare desemnate ca spitale suport: din cei aproximativ 6500 pacienti COVID, doar 1100 provin din randurile MApN.

Publicitate

Asta inseamna ca romanii au incredere in sistemul medical militar, in echipele noastre si le multumim cu recunostinta.

Ministerul Apararii Nationale a fost si va ramane o institutie transparenta in ceea ce priveste activitatile curente si mai ales aspectele legate de eforturile de sprijinire a combaterii pandemiei in toate dimensiunile sale.

Citeste si articolul :   Nicolae Ciuca, premierul interimar : Nu se intra in lockdown din nou

Inca din luna ianuarie, am comunicat constant informatii legate de strategia noastra interna de vaccinare si criteriile de prioritizare a personalului, prioritate zero fiind seniorii si personalul militar ce desfasoara misiuni. Nu tolerez si nu voi tolera abateri de la regulile deja stabilite in Strategia Nationala, curand voi prezenta rezultatele anchetei pe care deja am dispus-o la Focsani, unde au fost semnalate nereguli in procesul de vaccinare.

In ceea ce priveste vaccinarea membrilor de familie, reamintesc ca prin Statutul cadrelor militare, ei sunt arondati pentru servicii medicale gratuite sistemului propriu al MApN. Nici in asigurarea serviciilor medicale, nici in procesul de vaccinare, nu au fost create privilegii pentru membrii familiilor noastre. Inscrierea lor la vaccinare a fost facuta si va fi la fel si in continuare cu respectarea stricta a criteriilor de eligibilitate la nivel national.

In saptamanile care vin va creste numarul de doze care vor sosi in Romania, de aceea este nevoie de un efort concentrat, atat la nivel guvernamental cat si la nivelul fiecaruia dintre noi, pentru a asigura capacitatea de vaccinare pe masura volumului de doze.

Citeste si articolul :   Cine i-ar putea lua locul lui Florin Citu

Doresc sa le transmit romanilor un mesaj de incredere si speranta. Suntem una dintre tarile europene cu cele mai bune performante in procesul de vaccinare de pana acum si vom face tot ceea ce va tine de noi sa mentinem acest ritm si aceasta organizare eficienta a procesului”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.