Nicolae Ciuca, anunt de ultim moment: “Primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge in Romania pe 26 decembrie”

Nicolae Ciuca, Ministrul Apararii si premier interimar, a declarat ca primele doze din vaccinul Pfizer/Biontech vor ajunge in Romania. Este vorba de 10.000 de doze.

Potrivit acestuia, in Romania sunt 995 de centre de vaccinare, si 81 in plus la nivelul MApN.

„Va pot spune ca vaccinul va sosi in tara pe data de 26, de la centrul din Bucuresti pleaca catre cele 6 centre de depozitare. El este transportat de catre echipamentele logistice ale companiei producatoare Pfizer, ajunge la centrul de depozitare. Stim inclusiv masina si numele soferului care transporta aceste vaccinuri.”, a spus premierul interimar la TVR 1.

Primele persoane vaccinate vor fi cadrele medicale din 10 spitale din tara, cele care sunt in linia intai in lupta cu virusul SARS-CoV-2: este vorba de aproape 4.500 de medici:

Publicitate

„10.000 de doze, din care vor fi folosite 4.500, deci vor fi vaccinate 4.500 de persoane din acest lot de 10.000, pastrand doza de rapel, va fi efectuat dupa 21 de zile.”

Pe 28 decembrie, in Romania ar urma sa ajunga inca 100.000 de doze, spune premierul interimar Nicolae Ciuca:

Citeste si articolul :   Legea privind transportul gratuit al elevilor a fost promulgata de Klaus Iohannis

„Pe data de 28 mai soseste inca un lot de 100.000 de vaccinuri, dupa care, in fiecare saptamana, vom avea cate un lot de 100.000 – 150.000 de vaccinuri care vor sosi in tara.”

„Sunt stabilite cerintele si conditiile pentru fiecare centru in parte, este asigurat personalul de vaccinare, este asigurat personalul de supraveghere, tot ceea ce avem nevoie. Si avem doua elemente foarte importante pe care noi astazi (marti – n.r.) le-am dezbatut un pic. Este vorba de folosirea mijloacelor digitale de evidenta si monitorizare a populatiei care doreste sa se inregistreze pentru vaccinare si in monitorizarea ulterioara”, a afirmat Nicolae Ciuca, potrivit Mediafax.

Publicitate

Vor fi vaccinate 4500 de persoane

„Vor fi folosite 4.500 de doze. Vor fi vaccinate 4.500 de persoane din acest lot de 10.000, pastrand doza de rapel pentru a fi efectuat dupa 21 de zile. Imi spunea domnul dr. Gheorghita (coordonatorul campaniei – n.r.) ca avem deja 4.500 inscrisi (…). Tot personalul care lucreaza pe spitale COVID si suport-COVID este undeva la 65.000 de oameni”, a mai spus premierul interimar.

Sunt si medici care nu vor sa se vaccineze?

„Nu am intalnit medic cu care sa discutam omeneste care sa fi zis ca nu se vaccineaza. (…) Sigur, am avut discutii, ne-am intalnit cu reprezentantul asociatiei medicilor de familie care avea si niste informatii ca ar fi cativa medici care nu ar vrea sau ca asteapta sa fie convinsi. Si mi se pare normal pentru ca medicii fata de oricare dintre noi au bagajul de cunostinte si pot sa constientizeze mai bine decat noi ce inseamna acest vaccin”, a spus premierul interimar.

Citeste si articolul :   Cine este, de fapt, de vina pentru dozele de vaccin anti-COVID-19 distruse la centrul din Petrosani

De ce nu se va vaccina in primul rand presedintele Klaus Iohannis?

„Nu pot sa am o astfel de discutie. Va pot spune ca domnul presedinte a fost implicat atat din punct de vedere al atributiilor functiei, cat si emotional, pentru ca isi doreste foarte mult ca mesajele noastre sa fie coerente si sa ajunga cat se poate de bine si de tintit la oameni, fara sa lase loc la interpretari, in asa fel incat sa avem o campanie cum a fost planificata”, a mai spus Nicolae Ciuca.

Premierul interimar Nicolae Ciuca spune ca se va vaccina impotriva COVID-19 pentru a da un exemplu.

„Eu ca premier interimar, eu ca ministru, eu ca cetatean, mie unuia mi-ar fi foarte greu sa va conving pe dumneavoastra pentru ca nu am cunostintele si instrumentele necesare sa o fac. In schimb va pot convinge prin atitudinea mea. Eu pot sa va spun dumneavoastra fara niciun echivoc ca ma vaccinez. Atunci cand imi va veni randul ma voi vaccina. Este doar o chestiune de atitudine. Pot sa va conving sa fiti responsabili, sa continuam sa respectam toate aceste masuri si sa intelegem ca vaccinarea face parte din setul de masuri stabilite la nivel global, european, national pentru a putea sa avem o lupta eficienta cu aceasta pandemie”, a spus Ciuca.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.