Doliu in Moldova. S-a stins un mare scriitor si om politic

Doliu in Moldova.  A incetat din viata marele scriitor si om politic, Nicolae Dabija, membru de onoare al Academiei Romane si membru corespondent al Academiei de Stiinte din Republica Moldova. Acesta fusese internat cu cateva zile in urma la Institutul de Medicina Urgenta din Chisinau cu o forma severa de COVID-19, potrivit Agerpres.

Cine a fost Nicolae Dabija?

Nicolae Dabija (n. 15 iulie 1948, Codreni, raionul Cimislia, Moldova – d. 12 martie 2021, Chisinau, Moldova) a fost un scriitor, istoric literar si om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Romane (din 2003) si membru corespondent al Academiei de Stiinte a Moldovei (2012).

Nicolae Dabija, de nationalitate romana si religie ortodoxa, este nepotul arhimandritului Serafim Dabija, un duhovnic roman deportat in Gulag in 1947.

In anul 1966 este inmatriculat la facultatea de Ziaristica a Universitatii de Stat din Moldova. In anul III a fost exmatriculat „pentru activitate proromaneasca si antisovietica”, fiind restabilit peste un an, in 1970, la Facultatea de Filologie. In 1972 a absolvit universitatea. A fost membru al PCUS.

Publicitate

In calitate de redactor sef al saptamanalului „Literatura si Arta” editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a avut un rol important in lupta de renastere nationala din Republica Moldova de la sfarsitul anilor ’80. In perioada de glorie, saptamanalul „Literatura si Arta” depasea tirajul de 260.000 de exemplare.

In 1988, Nicolae Dabija era membru al Grupului de Initiativa de creare a Frontului Popular din Moldova si membru al Sfatului frontului Popular. In perioada 1989-1991 a fost deputat in Sovietul Suprem al RSS Moldovenesti. Continua sa fie deputat in Parlamentul Republicii Moldova, in anii 1990-1994 si 1998-2001.

Citeste si articolul :   Se inchid localitati in tara? Anuntul facut de Orban

In 1993-1994 este copresedinte al Congresului Intelectualitatii din Republica Moldova, iar in 1998-2001 este reprezentant al Parlamentului Republcii Moldova in Adunarea Parlamentara a Tarilor din Bazinul Marii Negre. Devine vice-presedinte al Partidului Fortelor Democratice in 1994, iar mai apoi si al Partidului Social-Liberal pana in 2002.

In 2005 este ales presedinte al Forumului Democrat al Romanilor din Republica Moldova, organizatie neguvernamentala de cultura si drept, la care au aderat peste 150 de organizatii culturale, uniuni de creatie, asociatii neguvernamentale. Din 2016 este si presedinte al Miscarii „Sfatul Tarii-2”, asociatie nonguvernamentala care si-a propus unificarea natiunii romane.

Premii si distinctii

1977: Premiul Tineretului din Moldova

Premiul pentru Poezie al Conferintei tinerilor scriitori din URSS (Moscova)

1982: Premiul Festivalului International de Poezie Tanara (Schwerin, RDG)

1988: Premiul de Stat al Republicii Moldova in domeniul literaturii si artei

1989: Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova

1992: Marele Premiu pentru Poezie „Nichita Stanescu” (Romania)

1993: Marele Premiu „Lucian Blaga” (Romania)

Marele Premiu „George Bacovia” (Romania)

Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova

1995: Premiul Academiei Romane „Mihai Eminescu”

1995, 1996, 1997: Castigator al Topului „Cei mai buni 10 jurnalisti ai anului”

1996: Cavaler al Ordinului Republicii

2000: Premiul Titu Maiorescu al Asociatiei Juristilor din Romania

Medalia guvernamentala a Romaniei „Eminescu. 150 de ani de la nastere”

Ordinul „Steaua Romaniei” in grad de Comandor „pentru remarcabila sa opera poetica si pentru implicarea sa in redesteptarea spiritualitatii romanesti”

Citeste si articolul :   Mircea Bravo e in doliu. A decedat Nea’ Sandu, indragitul bunic

2002: Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru volumul In cautarea identitatii

2005: Marele Premiu pentru poezie „Sfantul Gheorghe” al Festivalului International de Poezie de la Uzdin (Serbia)

2008: Premiul „Opera Omnia” al Uniunii Scriitorilor din Moldova

2009: Marele Premiu „Nichita Stanescu” al Festivalului International de Poezie de la Sighetul Marmatiei (octombrie 2009)

Ordinul de Onoare „in semn de pretuire pentru contributia adusa la procesul de renastere nationala”[5]

2009, 2010, 2011: Premiul „Parghia lui Arhimede” al Academiei de Stiinte a Moldovei „pentru promovarea stiintei si inovarii in mass-media”

2010: Premiul pentru cea mai buna carte de proza a anului pentru romanul Tema pentru acasa, din partea Academiei Internationale „Mihai Eminescu”

Premiul de Excelenta al „Sarbatorii Poeziei”, editia a XVII-a, Iasi.

Titlul de Honoris Causa si titlul onorific de Academician acordate de Academia de Studii Inalte din Romania „in semn de inalta pretuire si respect, pentru intreaga activitate.”

2011: Titlul de Membru de Onoare al Comunitatii Academice acordat de Universitatea „George Bacovia” din Bacau, „ca o recunoastere a deosebitei sale contributii la promovarea romanismului in lume.”

Premiul „Constantin Stere” al Ministerului Culturii din Republica Moldova pentru romanul Tema pentru acasa

Premiul National „pentru intreaga activitate literara”, La propunerea Asambleei Academiei de Stiinte a Moldovei, cu prilejul aniversarii a 20-a de la proclamarea independentei Republicii Moldova

Titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Tehnice din Moldova

2012: Profesor de Onoare al Liceului Teoretic „Petru Rares” din orasul Soroca

Premiul pentru promovarea valorilor culturale romanesti la Festivalul International „Lucian Blaga”, editia a XXXII-a Nicolae Dabija la lansarea de carte Eminescu: arta si filosofia iubirii, de Mihail Dolgan, noiembrie 2013

Citeste si articolul :   Nuntile si botezurile, interzise in toata tara

2013: Premiul „Cartea Anului” acordat de Salonul International de Carte pentru Copii si Tineret pentru volumul „Nu va indragostiti primavara”

Titlul Onorific „Om emerit”

Premiul „Italia-2013” (pentru Cultura)

2014: Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Mare Ofiter „in semn de inalta pretuire pentru promovarea culturii, limbii si spiritualitatii romanesti”[7]

Marele Premiu al Festivalului International de Poezie de la Trieste (Italia)

2015: Premiul „Giacomo Leopardi” al Centrului Mondial al Poeziei (Recanati, Italia)

Premiul International de Poezie „Umberto Mastroiani” (Fantana i Liri, Italia)

Premiul „Sceptrul Poeziei” al Uniunii Scriitorilor din Macedonia „pentru cel mai important scriitor din strainatate”, inmanat in cadrul Serilor de Poezie de la Struga

2016: Premiul „Prix de l’Autre Edition” (Franta)

Doctor Honoris Causa al Universitatii din Oradea

Doctor Honoris Causa al Universitatii de Studii Politice si Economice Europene „Constantin Stere”

Doctor Honoris Causa al Universitatii din Targu Jiu

2017: Marele premiu „Dulce Maria Loynaz” al Festivalului International de Poezie de la Havana (Cuba)

Marele Premiu al Festivalului International de Poezie „Mihai Eminescu” de la Craiova

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.