Danemarca suspenda vaccinul dezvoltat de AstraZeneca

Danemarca a oprit temporar utilizarea vaccinului Oxford-AstraZeneca ca masura de precautie, din cauza unor temeri legate de cheaguri de sange la persoane vaccinate si a unui deces, potrivit BBC.

Autoritatea daneza pentru sanatate a spus ca este prea devreme pentru a spune daca exista o legatura cu vaccinul AstraZeneca.

Austria a oprit, de asemenea, un lot de doze AstraZeneca, in urma mortii unei infirmiere in varsta de 49 de ani, care a decedat din cauza unor ”grave tulburari de coagulare” la cateva zile dupa ce a fost vaccinata cu acest vaccin.

O ancheta preliminara a Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) a subliniat ca nu exista nicio legatura intre vaccinul AstraZeneca si moartea din Austria.

Publicitate

„Siguranta pacientilor este cea mai mare prioritate pentru AstraZeneca”, a spus purtator de cuvant al companiei.

Autoritatile de reglementare au standarde clare si stricte de eficacitate si siguranta pentru aprobarea oricarui medicament nou si asta include vaccinul Covid-19 AstraZeneca.

Datele evaluate de colegi au confirmat ca au fost „in general bine tolerate”, se adauga in declaratie.

Decizia daneza a venit la cateva zile dupa ce Austria a suspendat utilizarea unui anumit lot de droguri, deoarece o femeie a murit cateva zile dupa vaccin. De asemenea, Estonia, Letonia, Lituania si Luxemburg au suspendat vaccinarea cu doze din acelasi lot.

Citeste si articolul :   Ponta, prima declaratie dupa aflarea rezultatelor exit-poll: "E un semn foarte mare"

Autoritatile daneze au declarat ca intrerup utilizarea vaccinului timp de 14 zile, ceea ce ministrul sanatatii Magnus Heunicke a numit „masura de precautie”.

Desi nu a fost stabilita nicio legatura, el a spus „trebuie sa raspundem in timp util si cu atentie” pana cand se ajunge la o concluzie.

O ancheta este in curs la EMA.

Norvegia suspenda vaccinarea cu serul AstraZeneca-Oxford

„Exista o documentatie importanta care arata ca vaccinul este atat sigur, cat si eficient. Insa, impreuna cu Agentia daneza a medicamentului, este necesar sa reactionam cu privire la informatii despre efecte secundare grave, atat in Danemarca, cat si in alte state europene”, justifica EMA.

Autoritatea daneza a declarat ca nu a fost o decizie usoara.

Agentia UE pentru medicamente EMA a declarat ca examineaza cazul austriac, dar a precizat ca „in prezent nu exista niciun indiciu ca vaccinarea a cauzat aceste afectiuni, care nu sunt enumerate ca efecte secundare ale acestui vaccin”.

Numarul „evenimentelor tromboembolice la persoanele vaccinate nu este mai mare decat cel observat la populatia generala”, a adaugat aceasta.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.