Austria suspenda lotul de vaccin AstraZeneca COVID-19 dupa decesul unei persoane si imbolnavirea alteia

Autoritatile austriece au suspendat inocularile cu un lot de vaccin anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca ca masura de precautie in timp ce investigheaza decesul unei persoane si boala alteia dupa vaccinare, a declarat duminica agentia de sanatate.

„Oficiul Federal pentru Siguranta in Sanatate (BASG) a primit doua rapoarte in legatura cu o vaccinare din acelasi lot de vaccin AstraZeneca din clinica  Zwettl”.

O femeie in varsta de 49 de ani a murit ca urmare a unor tulburari severe de coagulare, in timp ce o femeie in varsta de 35 de ani a dezvoltat o embolie pulmonara si se recupereaza. O embolie pulmonara este o boala pulmonara acuta cauzata de un cheag de sange dislocat.

„In prezent, nu exista dovezi ale unei relatii cauzale cu vaccinarea”, a spus BASG.

Publicitate

Ziarul austriac Niederoesterreichische Nachrichten, precum si radio ORF si agentia de stiri APA au raportat ca femeile erau ambele asistente care lucrau la clinica Zwettl.

Coagularea sangelui nu se numara printre efectele secundare cunoscute ale vaccinului, a transmis BASG, potrivit Reuters. De asemenea, continua investigatia  pentru a exclude complet orice legatura posibila.

„Ca masura de precautie, stocurile ramase din lotul de vaccin afectat nu mai sunt folosite”, a adaugat acesta.

Un purtator de cuvant al AstraZeneca a declarat: „Nu au fost confirmate evenimente adverse grave asociate vaccinului”, adaugand ca toate loturile sunt supuse unor controale de calitate stricte si riguroase.

Studiile si experienta de pana acum sugereaza ca vaccinul este sigur si eficient si a fost aprobat pentru utilizare in peste 50 de tari, a spus el.

AstraZeneca a mai spus ca este in contact cu autoritatile austriece si ca va sustine pe deplin ancheta.

Autoritatile de reglementare ale Uniunii Europene au aprobat produsul la sfarsitul lunii ianuarie, spunand ca este eficient si sigur de utilizat, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS)  a listat produsul pentru uz de urgenta, la jumatatea lunii februarie.

Reactiile adverse observate in studii au fost de scurta durata in cea mai mare parte, iar problemele de coagulare a sangelui nu au fost raportate.

Citeste si articolul :   O noua tragedie in Romania. S-au stins pe loc

O evaluare a sigurantei efectuata de autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania pe mai mult de 360.000 de persoane care au primit vaccinul AstraZeneca a concluzionat ca reactiile adverse sunt in concordanta cu profilul de siguranta descris in studiile clinice.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.