Nu ai nevoie de o gradina pentru a creste cartofi, ci doar de o galeata

Multi dintre noi visam sa crestem legume si fructe iar printe acestea cea mai consumata leguma este cartoful . Fructele si legumele din propria cultura nu numai ca economisesc bani, dar sunt, de asemenea, mult mai sanatoase, neutilizand pesticide. Daca locuiti intr-un apartament fara gradina, acest vis se poate narui cu usurinta. Dar nu trebuie! De exemplu, puteti cultiva cu usurinta cartofi in interior doar intr-o galeata.

Un loc de gradina nu este o necesitate aici. Singura cerinta este un pervaz sau un balcon unde sa patrunda multa lumina naturala. Un alt avantaj al cresterii in interior este ca exista o temperatura constanta. Deci, nu trebuie sa va tineti de sezonul de plantare sau sa tineti cont de conditiile meteorologice.

In plus fata de un loc insorit in apartament, aveti nevoie de urmatoarele lucruri:

Galeata: galeata trebuie sa aiba cel putin 10 litri. De asemenea, va va ajuta daca este usoara, deoarece o galeata din material greu poate supraincalzi tuberculul de cartof. Astfel tot ce ai nevoie este:

Compost si sol in ghiveci

Cioburi de pietris sau ceramica

1-3 cartofi de seminte coapte si intacte

Cum functioneaza:

Alegeti un cartof copt care va incolti. Daca nu este cazul, puteti pune cartoful intr-un loc insorit pentru cateva zile. Un pervaz de fereastra in jur de 20 de grade este ideal. De indata ce vedeti ca acel cartof a incoltit va puteti apuca de plantat.

Umpleti galeata cu cioburi de pietris sau ceramica. Acest lucru asigura faptul ca cartofii absorb doar cata apa au nevoie.

Acum, compostul si solul de ghiveci se afla deasupra acestui strat. Umpleti galeata aproximativ o treime cu ea.

Acum puteti planta pana la trei cartofi. Este important ca acestea sa aiba lastari scurti si sa fie asezate cu suficient spatiu intre ele. Cartoful trebuie asezat cu lastarii incoltitii in sus, ca ulterior acei lastarida isi faca loc prin pamant si sa iasa la lumina.

Citeste si articolul :   Cartofi: toate sfaturile de crestere

Acum se mai pune pamant deasupra, suficient cat latimea unei maini. Apoi udati bine cartofii si asezati galerata intr-un loc insorit.

Cum se intretin

Acum este timpul sa astepti! Au nevoie de apa o data pe saptamana si mai des vara. Puteti verifica acest lucru infigand un deget in pamant. Daca este inca umed adanc de cativa centimetri, nu aveti nevoie de apa. Deoarece acestia cresc intr-o galeata, mineralele si substantele nutritive vor fi consumate rapid. Puteti folosi deseurile menajere, cum ar fi zatul de cafea, pentru a le fertiliza si a le sustine solul. De asemenea, trebuie sa continuati sa adaugati mai mult sol in galeata pe masura ce cresc pana cand sunt vizibile doar frunzele superioare.

Cum si cand se recolteaza

De indata ce frunzele se ingalbenesc si solul se usuca, este timpul sa recoltam! Trageti usor din sol si periati vrejul de cartof pentru a ramane doar cartofii, dupa care se pot utiliza la o multime de retete. Apropo, nu ar trebui sa mananci cartofii verzi pentru ca acestia contin solanina si sunt otravitori.

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.