Asa se ingrijeste corect orhideea. Iata ce sa faci ca sa infloreasca tot anul

Orhideele pot fi vazute in multe case. Adesea impodobesc glafurile, stau pe rafturi, pe hol sau chiar  in baie. Florile lor frumoase in culori puternice si formele delicate le fac foarte populare si de mare succes atunci cand ne dorim sa avem plante in casa. Chiar si asa, nu sunt intotdeauna inflorite, dar cu aceste sfaturi de ingrijire, vor inflori mereu!

Specii Orhidee

Stiati ca exista aproximativ 1.000 de genuri si pana la 30.000 de specii de orhidee recunoscute botanic? Datorita varietatii lor enorme si a gamei largi de culori, orhideele sunt foarte populare ca plante ornamentale. Dar fara floarea ei ramane doar tulpina, iar planta isi pierde din farmecul ei. Ingrijirea adecvata pentru o anumita orhidee depinde de specia acesteia.

Locatie

Fiecare tip de orhidee are nevoi diferite si, prin urmare, o locatie ideala diferita. Printre orhideele care sunt cel mai usor de ingrijit se numara phalaenopsis si orhideele fluture. Nu numai ca se simt bine pe pervazurile ferestrelor, dar pot si sa infloreasca permanent, cu ingrijirea potrivita. Asta le face foarte populare. Cel mai bine este sa cautati o fereastra de est sau de vest, deoarece acestea tind sa fie la umbra chiar si in jungle (adica le place sa aiba lumina, dar sa nu fie direct afectate de razele soarelui).

Climat

Alte orhidee tind sa aiba nevoie de un climat cald, umed, ca in jungla din care provin. Orhideea Cattleya sau o wanda apartin acestor specii. Se simt confortabil in baie langa o fereastra luminoasa. Deoarece au nevoie de un nivel ridicat de umiditate, ar trebui sa fie departe de aerul incalzit uscat. De asemenea, le ajuti pulverizandu-i cu apa din cand in cand. Orhideea fluture, pe de alta parte, se intelege bine si cu aerul incalzit.

Lumina

Orhideelor le place lumina. Unele specii au nevoie de mai multa, altele – de mai putina. De aceea este ideal sa o instalezi cam la 20-30 cm de o fereastra. E nevoie si de o perdea fina sau de o jaluzea pentru a opri soarele sa o arda.

Citeste si articolul :   10 secrete pentru reusita culturii de ceapa

Cumparare

Exista cateva lucruri la care trebuie sa fii atent atunci cand le cumperi daca vrei orhidee frumoase si inflorite. Mai intai aruncati o privire atenta asupra plantei. Mugurii sunt deja deschisi? Atunci lasa-l acolo. Cei cu muguri inchisi si frunze ferme, verzi, sunt ideale. Radacinile nu trebuie sa creasca si sa fie in ghiveci.

Udare

Orhideele trebuie udate saptamanal vara si la fiecare zece pana la paisprezece zile iarna. Este important sa nu turnati de sus apa ca la alte plante. Mult mai bine este sa scufundati vasul interior in apa. Asezati vasul de orhidee in apa timp de zece minute si apoi lasati-l sa se scurga bine.

Ingrijire

Frunzele mari si suculente ale orhideei capteaza rapid praful care trebuie indepartat. Prin urmare, trebuie sa le stergeti regulat cu o carpa moale si apoi sa le pulverizati cu apa. Daca lasati praful intins in jur, plantei ii va fi greu sa fotosintezeze.

Autor