6 obiceiuri alimentare pe care toata lumea ar trebui sa le invete

1. Bea suficienta apa

Trebuie sa bei apa.  Plasma sanguina este  92-95% apa, iar lichidul ajuta sistemul circulator sa faca fata functiilor sale. Cu apa, oxigenul si glucoza sunt furnizate creierului, care sunt necesare pentru activitatea nervoasa. Apa indeparteaza produsele metabolice si toxinele din creier. Dar lipsa sa poate provoca deshidratare  care se manifesta prin : dureri de cap, senzatie de oboseala, probleme cu tractul digestiv.

Cum sa-ti dezvolti un obicei din a bea apa

Apa ar trebui sa fie intotdeauna la indemana. In caz contrar, iti va fi prea “greu ”  sa te ridici de fiecare data sa bei si o vei face mai rar decat vrei cu adevarat. Puneti o sticla de apa pe masa de lucru si beti  de fiecare data cand va este sete. Purtati intotdeauna  un recipient  mai mic  cu apa  in geanta .

2. Mananca mai multe legume si fructe

Alimentele vegetale sunt benefice pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si a anumitor tipuri de cancer. Fibrele pe care le contin ajuta tractul digestiv sa functioneze mai bine .

Publicitate

Stim despre beneficiile legumelor si fructelor inca din copilarie, dar nu este intotdeauna posibil sa le consumam in cantitati suficiente.

Cum sa-ti dezvolti un obicei din asta

Aici, la fel ca in cazul apei: daca doriti sa mancati mai multe legume, faceti-le mai accesibile. Pentru a face din asta  o realitate, trebuie sa va ganditi de ce legumele sunt un oaspete rar pe masa.

Citeste si articolul :   8 alimente care incetinesc imbatranirea pielii

Sau, iar si iar, cumperi o leguma care nu-ti place, pentru ca esti ghidat de informatii din exterior, si nu de propriile sentimente. Sa presupunem ca telina este cu adevarat sanatoasa, dar daca o urasti, atunci o vei cumpara degeaba.

Spalati fructele si puneti-le imediat pe masa – este mai probabil sa le consumati daca sunt mai aproape de dvs.

In cele din urma, asigurati-va ca aveti un supliment pe baza de plante in fiecare masa pe care o consumati. La inceput poate fi enervant, dar treptat te vei obisnui.

3. Pastrati un jurnal alimentar

Oamenii tind sa fie inselati cu privire la cantitatea consumata.  Un jurnal te va ajuta sa intelegi cum stau lucrurile cu adevarat si sa inveti multe despre tine. De exemplu, s-ar putea sa credeti ca mancati suficiente legume, dar in realitate sunteti limitat la doi castraveti pe zi.

Cum sa-ti dezvolti un obicei

Notati ce ati mancat, cand  si cat, imediat dupa masa sau chiar inainte de aceasta. Alegeti un mod convenabil de a inregistra informatii: intr-un caiet de hartie, un document in cloud sau o aplicatie de numarare a caloriilor.

Citeste si articolul :   Supliment alimentar pentru 9 boli, restabileste oasele, articulatiile, vederea

Apropo, despre acesta din urma. Daca iti place precizia in toate, poti afla si cate calorii consumi. Rezultatele vor fi aproximative, deoarece nu puteti spune cat de multi nutrienti vor fi absorbiti dintr-un anumit aliment. Dar aceste informatii pot fi deja utilizate pentru a corecta comportamentul alimentar . Este adevarat, toate alimentele vor trebui cantarite: in ceea ce priveste calcularea caloriilor, totul este deja prea aproximativ pentru a estima marimea portiei cu ochiul.

4. Mananca mai putin zahar

Omul modern consuma prea mult zahar deoarece poate fi gasit aproape peste tot. Se gaseste nu numai in sifon sau produse de patiserie, ci si in ketchup, cereale instantanee si carnati.

Incidenta diabetului de tip 2, insuficienta hepatica, cariile dentare, obezitatea si alte lucruri neplacute sunt asociate cu consumul excesiv de zahar . Deci, este pur si simplu necesar sa-i controlam cantitatea in dieta.

Cum sa-ti dezvolti un obicei

Incepeti usor : cand va este  sete, beti apa, nu suc sau sifon. Eliminand aceste bauturi, veti reduce deja aportul de zahar. Treceti la ceaiuri si cafele neindulcite.

Limitati consumul de desert – faceti-l semnificativ. In schimb, adaugati o portie de carbohidrati complecsi sub forma de cereale in dieta. Acest lucru faciliteaza tolerarea renuntarii la zahar.

Citeste si articolul :   Cum sa desfundati chiuveta cu sare: 3 metode simple

5. Acordati atentie compozitiei si continutului caloric al alimentelor

Citirea este utila, mai ales cand vine vorba de etichetele produselor . De exemplu, ati putea afla ca un produs  pe care il considerati  „sanatos ”  este pe jumatate  zahar si depaseste ciocolata in calorii. O astfel de lectura distractiva va va oferi multe descoperiri.

Cum sa-ti dezvolti un obicei

Citirea  etichetelor necesita timp. Prin urmare, planificati-va calatoriile la magazin, astfel incat sa aveti aceste minute gratuite.

6. Consumati regulat produse lactate fermentate

O portie de produs lactat fermentat pe zi va ajuta sa slabiti si sa reduceti riscul de diabet tip 2  cu 18% . Cu toate acestea este mai bine sa alegeti opriuni fara zahar, sunt mai sanatoase.

Cum sa-ti dezvolti un obicei

Daca gasiti un produs care va place, nu va exista nicio problema in dezvoltarea unui obicei. Dar, de regula, cunostintele noastre despre laptele acru se limiteaza la chefir si iaurt dulce. Primul nu este prea placut , al doilea contine adesea prea mult zahar.

Publicitate

Autor