Cat de multa apa ar trebui sa beti in fiecare zi?

Apa este esentiala pentru o sanatate buna. Ai de ajuns? Aceste linii directoare va pot ajuta sa aflati.

Cata apa ar trebui sa bei in fiecare zi? Este o intrebare simpla, fara raspuns usor.

Publicitate

Studiile au produs recomandari variate de-a lungul anilor. Dar nevoile dvs. individuale de apa depind de multi factori, inclusiv sanatatea dvs., cat de activ sunteti si unde locuiti.

Nici o formula nu se potriveste tuturor. Dar sa stii mai multe despre nevoia de lichide a corpului tau te va ajuta sa estimezi cata apa sa bei in fiecare zi.

Publicitate

Care sunt beneficiile apei pentru sanatate?

Apa este principala componenta chimica a corpului si reprezinta aproximativ 50% pana la 70% din greutatea corporala. Corpul tau depinde de apa pentru a supravietui.

Fiecare celula, tesut si organ din corpul dvs. are nevoie de apa pentru a functiona corect. De exemplu, apa:

Scapa de deseuri prin urinare, transpiratie si miscari intestinale

Citeste si articolul :   Cum este bine sa mancam fructele : cu sau fara coaja?

Mentine temperatura normala

Lubrifiaza si amortizeaza imbinarile

Protejeaza tesuturile sensibile

Lipsa apei poate duce la deshidratare – o afectiune care apare atunci cand nu aveti suficienta apa in corp pentru a indeplini functii normale. Chiar si o deshidratare usoara va poate scurge energia si va poate obosi.

De cata apa ai nevoie?

In fiecare zi pierzi apa prin respiratie, transpiratie, urina si miscari intestinale. Pentru ca organismul dvs. sa functioneze corect, trebuie sa-i completati alimentarea cu apa consumand bauturi si alimente care contin apa.

Deci, cat de mult lichid are nevoie de un adult sanatos mediu, care traieste intr-un climat temperat? Academiile Nationale de Stiinte, Inginerie si Medicina din SUA au stabilit ca un aport zilnic adecvat de lichide este:

Aproximativ 15,5 cesti (3,7 litri) de lichide pe zi pentru barbati

Aproximativ 11,5 cani (2,7 litri) de lichide pe zi pentru femei

Aceste recomandari acopera lichidele din apa, alte bauturi si alimente. Aproximativ 20% din aportul zilnic de lichide provine de obicei din alimente, iar restul din bauturi.

Citeste si articolul :   Ce sa facem cand avem un atac de panica

Dar sfatul de a bea 8 pahare pe zi?

Probabil ati auzit sfatul de a bea opt pahare de apa pe zi. Este usor de retinut si este un obiectiv rezonabil.

Majoritatea persoanelor sanatoase pot ramane hidratate de apa potabila si alte fluide ori de cate ori le este sete. Pentru unii oameni, mai putin de opt pahare pe zi ar putea fi suficient. Dar alte persoane ar putea avea nevoie de mai mult.

S-ar putea sa fie nevoie sa va modificati aportul total de lichide pe baza mai multor factori:

Exercitiu. Daca faceti orice activitate care va face sa transpirati, trebuie sa beti apa suplimentara pentru a acoperi pierderea de lichid. Este important sa beti apa inainte, in timpul si dupa un antrenament.

Mediu inconjurator. Vremea calda sau umeda va poate face sa transpirati si necesita lichid suplimentar. Deshidratarea poate aparea si la altitudini mari.

Starea generala de sanatate. Corpul dumneavoastra pierde lichide atunci cand aveti febra, varsaturi sau diaree. Bea mai multa apa sau urmeaza recomandarea medicului de a bea solutii de rehidratare orala. Alte afectiuni care ar putea necesita un aport crescut de lichide includ infectii ale vezicii urinare si pietre ale tractului urinar.

Citeste si articolul :   12 beneficii pentru sanatate ale spanacului

Sarcina si alaptarea. Daca sunteti gravida sau alaptati, este posibil sa aveti nevoie de lichide suplimentare pentru a ramane hidrtata.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.