In aprilie ar putea ajunge, in Romania, al patrulea vaccin: “Are un avantaj foarte mare”

Medicul Valeriu Gheorghita a anuntat ca Romania ar putea primi, incepand din luna aprilie, al patrulea vaccin anti Covid. E vorba de serul dezvoltat de Johnson & Johnson.

Valeriu Gheorghita a mentionat ca acesta va fi autorizat la jumatatea lunii martie de Agentia Europeana a Medicamentului.

Potrivit coordonatorului campaniei nationale de vaccinare anti-COVID, serul are o eficacitate ridicata si va fi administrat doar intr-o singura doza, in timp ce cele existente pe piata necesita doua doze:

“Este un vaccin tot pe baza de vector viral, tot pe baza de adenovirus. De aceasta data este vorba despre un adenovirus de tip uman, subtip 26. Eficacitatea este similara cu a celui de la Astrazeneca, insa are un avantaj foarte mare. La acest moment, se pare ca este suficient sa administram o singura doza de vaccin. Practic, simplifica foarte mult procesul de vaccinare. Conditiile de stocare si de distribuire sunt similare cu o temperatura obisnuita pe lant de frig, de +2, +8 grade Celsius. Deci am avea in portofoliu un al patrulea vaccin care va permite accelerarea campaniei de vaccinare si cresterea accesului persoanelor la vaccinare”, a declarat medicul Gheorghita la Digi FM.

Reamintim ca in luna aprilie incepe vaccinarea anti COVID pentru populatia generala.

Citeste si articolul :   Singurul medicament care a dat rezultate in fata coronavirusului. Cat costa in Romania

Medicul Valeriu Gheorghita a precizat ca pana in septembrie vor fi vaccinati 10 milioane de romani:

Avem peste 90% rata de utilizare a dozelor receptionate in Romania, pana la acest moment. Arata o adresabilitate crescuta a persoanelor pentru vaccinare. Ceea ce e un lucru imbucurator, atata timp cat astazi functionam cu aproximativ 30% din numarul de cabinete de vaccinare. In luna aprilie ne-am propus sa deschidem toate cabinetele de vaccinare, avand in vedere ca vom continua etapa a doua. In paralel vom deschide si etapa a treia de vaccinare incepand cu luna aprilie. Din acest punct de vedere, eu sunt convins ca vom atinge acel ritm de vaccinare de peste 100.000 de persoane pe zi. Pentru ca, in felul acesta, in septembrie putem asigura vaccinarea a cel putin 10 milioane de persoane”, a mai spus medicul militar.

Autor