Reactie adversa foarte grava! Primul soc anafilactic dupa vaccinarea anti-COVID in Romania. Ce vaccin s-a folosit

Reactie adversa foarte grava! O femeie de 46 de ani din Olt a suferit un soc anafilactic dupa ce i sa administrat prima doza de vaccin AstraZeneca. Mentionam ca aceasta este prima reactie de acest fel inregistrata in Romania. Femeia si-a revenit imediat in urma interventiei medicilor.

”La data de 21 februarie, intr-un centru de vaccinare din judetul Olt, o persoana in varsta de 46 de ani, de sex feminin, a dezvoltat o reactie severa post vaccinare, de tip anafilactic.

Aceasta s-a prezentat pentru primirea primei doze de vaccin de la AstraZeneca, iar in aproximativ 10 minute dupa administrarea vaccinului a dezvoltat o reactie alergica cu criterii de soc anafilactic. Mentionam ca pacienta nu era cunoscuta cu istoric de reactii alergice.

Personalul medical aflat in centrul de vaccinare i-a acordat de urgenta ingrijirile medicale de specialitate, conform procedurilor existente, cu ameliorarea rapida a starii clinice. Ulterior, a fost solicitat serviciul de urgenta in vederea transportarii acesteia la unitatea spitaliceasca din muncipiul Slatina pentru primirea ingrijirilor medicale suplimentare.

La acest moment, starea persoanei este buna, insa va ramane sub supraveghere medicala, conform recomandarilor de specialitate”, scrie in comunicatul transmis de CNCAV.

”Mentionam ca pacienta nu era cunoscuta cu istoric de reactii alergice. Personalul medical aflat in centrul de vaccinare i-a acordat de urgenta ingrijirile medicale de specialitate, conform procedurilor existente, cu ameliorarea rapida a starii clinice. Ulterior, a fost solicitat serviciul de urgenta in vederea transportarii acesteia la unitatea spitaliceasca din muncipiul Slatina pentru primirea ingrijirilor medicale suplimentare. La acest moment, starea persoanei este buna, insa va ramane sub supraveghere medicala, conform recomandarilor de specialitate”, mai spune CNCAV.

Socul anafilactic

Anafilaxia reprezinta o reactie alergica severa care poate pune in pericol viata. Se poate produce in decurs de cateva secunde sau minute de le expunerea la substanta alergica, fie ca este vorba de un alergen alimentar (de exemplu, arahidele), fie ca este vorba de un alergen din categoria medicamentelor (de exemplu, un antibiotic) sau de o intepatura de insecta (de exemplu, intepatura de albina).

Citeste si articolul :   Valeriu Gheorghita, prima declaratie dupa primul caz de soc anafilactic inregistrat in Romania dupa vaccinarea COVID-19

Despre

Anafilaxia provoaca sistemul imun sa elibereze un flux de substante chimice care provoaca edeme (umflarea tesuturilor), eruptii cutanate si scaderea tensiunii arteriale ceea ce poate produce starea de soc – tensiunea arteriala scade brusc, iar caile respiratorii se ingusteaza, blocand respiratia. Semnele si simptomele includ pulsul slab, insa rapid, eruptia cutanata, greata si varsaturile. Factorii declansatori frecventi sunt anumite alimente, anumite medicamente, veninul de insecte si latexul.

Anafilaxia necesita o injectie rapida cu epinefrina urmata de un drum la camera de garda a celui mai apropiat spital. Daca nu ai epinefrina, mergi imediat la camera de garda. Anafilaxia poate fi fatala, daca nu este tratata imediat.

Simptome

Simptomele anafilaxiei se produc de obicei in decurs de cateva minute de la expunerea la un alergen. Uneori, anafilaxia se poate produce in mai mult de jumatate de ora de la expunere. In general, simptomele se produc intr-o anumita zona a corpului, insa exista persoane mai susceptibile la o reactie anafilactica mai severa, caz in care reactia afecteaza mai multe zone ale corpului simultan.

Citeste si articolul :   Unda verde, s-a aprobat. Carantina si izolare, obligatorii in Romania. Se dau amenzi mari

Semnele si simptomele sunt:

Reactii cutanate, precum urticarie si prurit (mancarime) sau piele inrosita ori palida
Tensiune arteriala scazuta (hipotensiune)

Constrictia cailor respiratorii, limba umflata, gat inflamat, ceea ce pot produce suierat si dificultati in respiratie
Puls slab si rapid

Greata, varsaturi sau diaree
Ameteala sau lesin

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.