Care sunt motivele din cauza carora castravetii se ingalbenesc si se ofilesc?

Chiar si gradinarii cu experienta nu reusesc sa culeaga o recolta mare de castraveti in fiecare an. Daca castravetilor nu le place ceva, planta moare foarte repede. Daca ati observat plantele au devenit galbene, incercati sa stabiliti motivul pentru reinvierea plantei. Asadar, iata cateva dintre cele mai probabile explicatii pentru ingalbenirea si ofilirea castravetilor.

Temperatura si iluminatul

Aceasta este o cultura iubitoare de caldura, prin urmare are nevoie de lumina difuza stralucitoare timp de cel putin 12 ore pe zi si un regim constant de temperatura cuprins intre +18 si +35 grade. Scaderile de temperatura nu trebuie sa depaseasca +6 grade. Clima s-a schimbat in ultima vreme, iar diferenta de temperatura este de 10-15 grade, ceea ce reprezinta deja conditii foarte nefavorabile pentru castraveti. Prin urmare, asigurati-va ca temperatura din sera este mentinuta la aproximativ acelasi nivel, umiditatea nu depaseste 75%, in ciuda schimbarilor meteo externe. Castravetii nu tolereaza soarele arzator („arde” instantaneu), frigul sever  si iluminarea insuficienta.

Citeste si articolul :   Cum sa plantati crizantema multiflora corect

Udare

Lipsa de umiditate pentru castraveti este deosebit de distructiva, planta isi va pierde puterea, fructele se vor ingalbeni. Dar trebuie sa udati castravetii corect.

Regula unu : udarea trebuie sa fie moderata in stadiul de crestere , in timpul fructificarii, volumul de apa este crescut, dar  nu trebuie sa udati planta abundent: radacinile putrezesc din excesul de umiditate, planta moare. Verificati starea solului.

Publicitate

Regula a doua: trebuie udati dimieata sau seara . In timpul zilei, cand soarele arde cu putere , acest lucru nu se poate face, frunzele se pot arde, ingalbeni si usca. Acest lucru este valabil mai ales pentru castravetii care cresc in camp deschis.

Regula a treia: se recomanda pre-asezarea apei pentru irigare in butoaie, astfel incat sa fie calda pentru temperatura plantei.Nu se recomanda sa udati castravetii cu apa rece.

Regula a patra: dupa udare, deschideti sera pentru ventilatie, astfel incat sa nu se formeze condens pe peretii serei si pe frunzele plantei – excesul de umiditate este distructiv pentru un castravete.

Citeste si articolul :   Cum iti dai seama daca inima ta este sanatoasa: un test simplu de 30 de secunde

Lipsa sau excesul de ingrasaminte

Castravetele are nevoie de hrana regulata, in special cu preparate care contin azot. Dar atunci cand hraniti  cu ingrasaminte, aveti grija la elaborarea unei solutii si la observarea tehnicii de hranire, deoarece planta poate muri din cauza unui exces de oligoelemente de potasiu, magneziu, cupru.

Lipsa de oligoelemente este periculoasa pentru un castravete, dar mai periculos este excesul- cand solutia ajunge pe frunze, se formeaza, de asemenea, focare de arsuri, planta devine galbena si se ofileste.

Boli

Castravetele este slab impotriva bolilor si este foarte probabil ca frunzele si fructele sa devina galbene si sa se ofileasca, deoarece planta este bolnava. Printre problemele sale specifice din sera se numara bolile fungice, atunci cand apar pete pe frunze, fructele devin mici, rasucite si cad . Pentru a nu ramane fara cultura, este mai bine sa consultati specialistii si sa luati masuri pentru eliminarea bolii.

Putrezirea radacinilor afecteaza planta ca urmare a udarii abundente (inclusiv cu apa rece), solul este ingramadit, sistemul de radacini al castravetilor nu are suficient oxigen, zonele slabe sunt expuse bacteriilor fitopatogene. Frunzele de pe gena devin galbene si cad, planta moare.

Citeste si articolul :   Cum sa gatesti orezul fara sa se lipeasca

Daunatori

Aceasta este o problema si mai mare la cultivarea legumelor. Nici  sera cu propriul sau microclimat si conditii artificiale nu protejeaza plantele de invazia daunatorilor de insecte.

Plantare necorespunzatoare

Daca rasadurile au fost plantate la o distanta mica una de alta, atunci plantelor adulte le va lipsi lumina, aerul si substantele nutritive. In plus, castravetii nu se inteleg in gradina langa unele plante, precum rosiile.  Si acesta este un potiv ăentru care castravetele se ofileste.

Publicitate

Autor