Cand renuntam la masca. Anuntul medicului militar Valeriu Gheorghita

Medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare anti-COVID, a transmis ca vom putea renunta la masca de protectie atunci cand se va ajunge la un grad mare de imunizare colectiva.

„In momentul in care vom ajunge la acel prag de imunizare colectiva si in momentul in care nu constatam emergenta unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranta la acel moment se poate renunta si la utilizarea mastilor de protectie, insa a vreau sa mentionez ca prin folosirea corecta a mastilor de protectie ne ferim de foarte multe alte infectii cu transmitere respiratorie si nu doar de infectia cu SARS-CoV-2”, a declarat Valeriu Gheorghita, duminica seara, intr-o emisiuneTv

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare anti-COVID a mentionat ca datele centralizate atat in Romania, cat si din alte tari in care au demarat campanii de vaccinare, arata „o eficienta a vaccinului in viata de zi cu zi” in sensul in care s-a dovedit scaderea incidentei cazurilor de COVID-19.

Citeste si articolul :   Tanara care a raspandit coronavirusul in Hunedoara, reinternata la o zi dupa externare.

Medicul militar a mai spus ca, la nivel national, s-a observat reducere a incidentei bolii la persoanele vaccinate in prima etapa, la cele din centrele sociale, iar datele centralizate de medicii de la Iasi care ingrijesc pacienti dializati releva o scadere cu 90% a incidentei cazurilor la aceasta categorie de bolnavi.

Publicitate

Cine primeste vaccinul AstraZeneca

“Vaccinul nu va putea fi inoculat decat categoriei de varsta 18-55 de ani si va fi administrat in 180 de noi centre. Gheorghita a spus ca s-a decis ca grupa de varsta pentru acest vaccin sa fie 18-55 de ani pentru ca marea majoritate a voluntarilor din studiile clinice era in aceasta marja. Asteptam datele care sunt in curs de evaluare si, in momentul in care vor fi facute modificari in rezumatul caracteristicilor produsului de catre Agentia Europeana a Medicamentului, cu siguranta si Romania se va ralia la aceasta recomandare”, a spus Gheorghita. El a explicat si de ce, oficial, vaccinul AstraZeneca este prezentat cu o eficacitate de 59%, desi cele mai recente studii arata o eficacitate de peste 80%.

Citeste si articolul :   Coronavirus in Romania: 53 de cazuri si doua decese in ultimele 24 de ore

Medicul spune ca acestea sunt datele care au fost precizate in rezumatul caracteristicilor produsului, insa, pe baza unor noi studii publicate in revista The Lancet, informatiile vor fi actualizate. Vorbim de o eficacitate de circa 73%, cu o variabilitate intre intervalul dintre cele doua doze, care ajunge chiar la 80%, a spus Gheorghita. Acesta a mai mentionat ca e de dorit ca toate centrele de vaccinare prevazute sa devina functionale de la 1 aprilie.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.