Florile de interior au frunze care cad ? Iata 7 moduri de a salva o planta

Uneori sunt numite chiar animale de companie verzi – deci uneori plantele de interior ne devin dragi. Exista multe modalitati de a salva o planta  in ghiveci.

De ce frunzele se ingalbenesc si cad?

Pot exista multe motive. Cele mai probabile sunt ingrijirea necorespunzatoare, climatul inadecvat sau aparitia daunatorilor. Poate ca planta nu are suficienta apa sau soare sau, dimpotriva, exista prea multe din ambele. Floarea poate fi fierbinte sau rece, prea umeda sau fara lumina . Este foarte usor sa eliminati aceste motive.

Boala poate fi mai dificila. Primul lucru de facut este sa schimbi solul din ghiveci. Inainte de transplant, radacinile plantei trebuie spalate bine, taiate zonele deteriorate sau putrede. Nu va fi inutil sa pastrati planta intr-o solutie slaba de permanganat de potasiu timp de cateva ore pentru a distruge potentiali daunatori. Si toate acele parti ale plantei care sunt deja complet si irevocabil moarte trebuie taiate, lasand cat mai mult frunzis viu.

Citeste si articolul :   Cum se foloseste otetul alb in gradina?

Transplantati planta intr-un alt vas

Nu toate ghivecele sunt la fel de utile, chiar si cele foarte frumoase. Unele, de exemplu, nu au gauri de scurgere – merita verificate. Nu ar trebui sa cumparati vase de metal – arata elegant, frumos, dar  in ele plantele nu „respira” deloc. Caldura excesiva se acumuleaza in ele si se obtine efectul unui strat  dublu, in care radacinile ficusului tau pretios sunt sufocate.

Publicitate

Ghivecele din ceramica nu sunt, de asemenea, cea mai buna optiune, dar sunt acceptabile  in continuare daca au suficiente gauri de drenaj.

Orhideele au nevoie de ghiveci  transparent : sunt foarte dependente de soare.  Florile sunt cele mai loiale ghivecilor de lut – sunt inca mai aproape de natura decat plasticul, metalul sau ceramica.

Publicitate

Acordati radacinilor mai mult spatiu

De multe ori planta se ofileste pur si simplu pentru ca ii lipseste nutritia. Incercati sa transplantati o floare: se poate ca radacinile sa fi ocupat deja tot spatiul din interiorul ghiveciului si sa nu mai existe spatiu pentru pamant. Daca planurile tale nu includ cresterea unui monstru urias, radacinile pot fi taiate, lasandu-le pe cele mai puternice. Si daca nu va deranjeaza dimensiunea florii, atunci transplantati-o intr-un recipient mai mare, oferind radacinilor spatiu.

Citeste si articolul :   Sapte alimente care te ajuta sa te trezesti dimineata

Cum se uda corect

Apa de ploaie este cea mai potrivita pentru udarea plantelor. Dar, bineinteles, nu in todeauna puteti face acet lucru , de aceea se foloseste apa de la robinet. Nu este nimic in neregula cu asta, dar merita sa acordati acestei ape timp  astfel incat compusii de clor sa se evapore din ea. Mai bine, folositi apa filtrata, dar este nevoie si de timp pentru a se filtra.

Daca aveti acvariu acasa, atunci aceasta este o adevarata buntate pentru o floare. Poate ai observat cat de repede cresc plantele de acvariu?

Dozarea ingrasamintelor

Primul lucru care imi vine in minte cand planta se usuca este sa o udam, al doilea este sa o hranim. Ambele pot fi daunatoare daca le folositi in exces . Cand vine vorba de ingrasaminte concentrate, trebuie sa urmati pe  strictete instructiunile. Prea mult ingrasamant poate ucide cu usurinta planta.

Mai mult, tot ce ai nevoie pentru cel mai bun ingrasamant este deja la indemana: zat de cafea, coaja  de banane, frunze de ceai, chiar iaurt – bacteriile lactice sunt utile nu numai pentru intestine, ci si pentru sol.

Citeste si articolul :   Plantarea si cresterea panselutelor

Schimbati solul

Exista tentatia de a economisi bani si de a aduce pamant pentru plante din curte  ? Nu merita. Impreuna cu solul, veti aduce acasa daunatori care va vor sfarama fericit frunzele si radacinile florii. Amestecul de sol din supermarket nu este doar amestecat pentru a se potrivi fiecarei specii de plante, ci si steril. Acolo nu vor fi daunatori.

Publicitate

Autor