Cum trebuie udate corect plantele – greseala pe care aproape toata lumea o face

Daca utilizati apa de la robinet pentru udare, aceasta ar putea provoca moartea plantelor.

Chiar si cei mai buni “proprietari de plante” au fost nevoiti sa se desparta de cel putin una dintre plantele lor preferate, deoarece aceasta a murit. Intrebarea de ce s-a intamplat acest lucru, ramane, de obicei, fara raspuns si declanseaza o mare lipsa de intelegere: planta era in locul ideal, ghiveciul era suficient de mare, era suficienta apa si solul era tolerabil. Deci, care este explicatia pentru moartea acesteia? Cauza poate fi adesea gasita in apa. Pentru ca ceea ce multi oameni nu stiu: apa de la robinet nu este potrivita pentru udare.

Apa de la robinet pentru udare: acesta este motivul pentru care nu este potrivita pentru multe plante

Apa ideala pentru irigare are in mod ideal o valoare a pH-ului de 6. Apa de la robinet are de obicei o valoare a pH-ului mai mare deoarece contine mult calciu si magneziu iar acest lucru o face sa fie  foarte calcarosa si dura.

Publicitate

Compozitia exacta a apei difera de la o regiune la alta, motiv pentru care ar trebui sa intrebati in prealabil despre gradul de duritate si valoarea pH-ului de la furnizorul dvs. de apa responsabil.

Citeste si articolul :   Cum putem afla acasa daca un ou este proaspat

Daca o udati o data cu apa de la robinet nu dauneaza plantei, dar calcarul se va depune in solul din ghiveci pe o perioada mai lunga de timp. Ca urmare, pH-ul solului creste, iar plantele pot absorbi din ce in ce mai putini nutrienti. Acest lucru duce adesea la cloroza a frunzelor: cu acest simptom de deficienta, frunzele devin galbene si daca nu se face nimic, planta moare mai devreme sau mai tarziu.

Ce plante nu tolereaza in mod deosebit apa de la robinet?

Epifitele sunt deosebit de sensibile la apa de la robinet: aceste plante cresc pe ramurile copacilor mari, de unde absorb umezeala de care au nevoie din apa de ploaie. Printre aceste plante sunt incluse:

Orhidee

Ferigi

Camelii

Bromeliade

Publicitate

Rhododendroni

Azalee

Gardenia

Flori de flamingo

Alternative de apa pentru irigatii: apa de ploaie

Pentru udarea plantelor de casa si balcon, cel mai bine este apa curata si pura. Aceasta este in mare parte complet lipsit de minerale si calcar. In gradina puteti prinde pur si simplu aceasta apa valoroasa intr-un butoi de ploaie. Si acum exista, de asemenea, o serie de sisteme practice de colectare pentru balcon.

Citeste si articolul :   Doliu in lumea artistica din Romania! S-a stins la doar 37 de ani. Dumnezeu sa-l odihneasca.

Cu toate acestea, daca locuiti intr-un apartament inchiriat sau doriti sa economisiti bani, puteti construi cu usurinta o palnie. Cum se face:

Taiati complet fundul unei canistre. Atasati un furtun de gradina la canalul canistrei folosind banda adeziva. Fixati palnia de parapetul balconului cu partea inferioara indreptata in sus. Lasati celalalt capat al furtunului de gradina sa atarne intr-o galeata.

Astfel, apa de ploaie va fi acum colectata de palnie si alimentata intr-un recipient adecvat prin furtunul de gradina.

Alternativ, daca balconul dvs. nu are acoperis, puteti incerca urmatoarea metoda:

Intindeti o prelata robusta sau o umbra usor peste balcon. Taiati o gaura in mijlocul foliei si inconjurati-o cu banda adeziva, astfel incat sa nu se rupa. Apoi puneti un obiect greu pe gaura (cum ar fi o piatra) pentru a permite prelatei sa se lase. Apa de ploaie este apoi colectata, curge prin gaura si este prinsa intr-o galeata.

Utilizarea apei de la robinet: concentratii mai mici de calciu si magneziu

Daca diluati apa de la robinet cu apa distilata, aceasta devine imediat mai “soft” si, prin urmare, va fi mai potrivita pentru udare. Este ideal un raport de amestecare de doua parti de apa de la robinet cu o parte de apa distilata.

Citeste si articolul :   4 sfaturi pentru a preveni putrezirea capatului florii la rosii

In schimb, puteti lasa apa de la robinet intr-un vas de udat pentru o perioada mai lunga de timp, deoarece calcarul se va depune la fund si pe pereti. Pentru a accelera procesul, puteti incalzi pur si simplu apa la cel putin 60 °C dupa care va trebui sa asteptati sa se raceasca complet pentru a putea fi folosita.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.