Cu sau fara coaja: cum sa gatesti cel mai bine legumele pentru a nu pierde din beneficiile pentru sanatate

Fie ca trebuie sa curatati legumele inainte de a gati sau nu – fiecare gospodina are propria opinie cu privire la acest  lucru.

Sfecla este bogata in bor, siliciu, calciu, contine  si protodioscina. Dar, dupa tratamentul termic, cantitatea de vitamine si minerale din sfecla este redusa cu 5-10%, iar continutul de calorii si concentratia de carbohidrati cresc imediat cu 20%.”spun nutritionistii.

100 g morcovi cruzi contin 8-15 g carbohidrati si aceeasi cantitate de morcovi fierti – de doua ori mai mult. Sfecla obtine, de asemenea, mai multe calorii dupa gatit.

Dar daca ai nevoie de legume fierte pentru salata? Iar cartofii cruzi, spre deosebire de morcovi, sunt complet necomestibili. Mai mult, cartofii sunt inclusi in lista alimentelor carora li se interzice strict consumul crud .

Publicitate

Coaja este utila

Multe substante utile sunt concentrate atat in coaja legumelor si fructelor, cat si in stratul superior al pulpei. De exemplu, cojile de mere contin o multime de vitamine A si C, precum si calciu, potasiu, fosfor, fier si antioxidanti benefici. Coaja de lamaie contine nu numai vitaminele C si P, ci si uleiuri esentiale care imbunatatesc somnul. Si coaja de cartof contine vitamine si minerale (potasiu, fier, zinc si vitamina C) mult mai mult decat tuberculii insisi.

Deci, daca taiati coaja , puteti priva mancarea  de o jumatate buna din toate vitaminele, oligoelementele si alte utilitati chiar inainte de gatit. O alta parte a produselor se va pierde deja in timpul tratamentului termic.

Citeste si articolul :   6 Semne ca porti in tine karma stramosilor si ce poti face face pentru a scapa de karma familiei

Mai usor de taiat

Unele legume, fierte in coaja, sunt, de asemenea, mai usor de taiat pentru salate – fara ea, isi pierd rapid forma si se pot transforma in macinate, in plus,  nu au nici  gust. Si este mai usor sa curatati  cartofi fierti cu coaja.

Cand este cel mai bine sa indepartam coaja?

Toate aceste reguli sunt bune atunci cand aveti incredere suta la suta in calitatea produsului. Este important ca fructele sa fie cultivate fara utilizarea ingrasamintelor chimice sau azotate, in modul cel mai ecologic. De exemplu, in propria gradina sau achizitionat de la un fermier de incredere.

Dar legumele si fructele achizitionate intr-un magazin sau pe piata sunt adesea acoperite cu ceara si substante care contin parafina pentru a creste durata de valabilitate. Este extrem de dificil sa spalati o astfel de acoperire. In acest caz, este mai bine sa taiati coaja inainte de a gati.

Autor