Ce nu poate fi gatit in vase de aluminiu

Vasele din aluminiu sunt renumite pentru usurinta, conductivitatea termica, durabilitatea si pretul scazut. Cu toate acestea,poate afecta negativ sanatatea umana . Intr-adevar, la fabricarea sa nu se foloseste aluminiu pur, ci aliajele sale. Acestea pot contine plumb, zinc, beriliu si arsenic, care nu sunt cele mai utile oligoelemente pentru oameni. Prin urmare, este foarte important sa stiti din ce sunt fabricate ustensilele de bucatarie.

Principalul dezavantaj al vaselor din aluminiu este oxidarea rapida si toxicitatea. Oamenii de stiinta au demonstrat ca nivelul de aluminiu din tesuturile cerebrale ale pacientilor cu Alzheimer este crescut in comparatie cu creierul unei persoane sanatoase. Acest metal intra in corp, inclusiv din utilizarea unor astfel de recipiente.

Faptul este ca acest metal reactioneaza cu unele dintre produse. Ca rezultat, se formeaza compusi periculosi pentru oameni.

In plus, felurile de mancare gatite in tigai de aluminiu isi pot schimba gustul. Prin urmare, dupa terminarea gatitului, este mai bine sa le transferati in recipiente din alte materiale – portelan, sticla, chiar si otel.

Ce nu poate fi gatit in vase de aluminiu

In primul rand, preparatele  care contin acizi si saruri . Aluminiu, intrand in contact cu acestea, elibereaza substante toxice. Prin urmare, nu ar trebui sa adaugati  compot, muraturi, varza murata , gem , etc. De asemenea, nu se recomanda sararea varzei sau castravetilor intr-un astfel de recipient. In caz contrar, marinada, care contine otet si condimente, precum si acizi formati in timpul fermentarii, poate distruge pelicula protectoare a vaselor. Ca urmare, particulele de metal vor patrunde in organism si vor dauna sanatatii. Dar puteti vedea adesea ca varza este fermentata in recipiente din aluminiu gros.

Sararea  castravetilor este cea mai buna intr-o cratita de smalt, castron ceramic, recipient de plastic sau borcan de sticla.

Publicitate

Publicitate

Autor