Iarna istorica in Romania. Director ANM: “Sunt temperaturi greu de suportat”

Iarna istorica in Romania. Gerul a cuprins intreaga tara, iar temperaturile foarte scazute sunt greu de suportat, conform meteorologilor. Din cauza vantului care a batut puternic, chiar si cu 130 de kilometri pe ora, in zonele montane inalte, s-au resimtit temperaturi de minus 30 de grade Celsius.

ANM a actualizat alertele de ger si vant, fiind in vigoare atentionari Cod galben si portocaliu in toata tara, pana luni.

Potrivit meteorologilor pana luni la ora 10:00, vremea va fi extrem de rece, geroasa indeosebi pe parcursul noptilor si al diminetilor in cea mai mare parte a tarii.

Directorul executiv ANM, Florinela Georgescu, a declarat la Digi24 ca gerul va fi resimtit si saptamana viitoare. De asemenea, codurile vor fi actualizate si prelungite. Temperaturile vor ajunge la minus 18 grade pana spre sfarsitul saptamanii viitoare.

“Codul galben se va prelungi. Ramanem in acest episod de vreme severa”, a mentionat Florinela Georgescu.

“Sunt temperaturi greu de suportat, vantul a avut intensificari, iar temperaturile au mai pierdut inca 3 – 4 grade din acest motiv. In zona montana, rafalele de vant au fost de peste 130 km pe ora, iar temperaturile pe crestele cele mai inalte au fost sub minus 30 de grade ca valoare resimtita.

Citeste si articolul :   Fenomene extreme lovesc Romania. Prognoza ANM pana pe 7 septembrie. Cum va fi vremea de Sfanta Maria

Nici sambata lucrurile nu se schimba. Vor fi zone cu minus 10 grade Celsius, vantul amplificand senzatia de frig”, a spus directorul ANM.

Pana la ora 21:00, in Carpatii Meridionali, de Curbura, in cea mai mare parte a Moldovei si in sud-estul Transilvaniei vantul va avea intensificari si va amplifica senzatia de frig, cu viteze la rafala in general de 55…65 km/h, iar pe crestele montane va depasi 90…100 km/h si va spulbera zapada.

Autor