Incepi in fiecare zi cu o ceasca de cafea ? Dar cofeina nu te mai revigoreaza asa cum o facea odinioara in trecut? In mod surprinzator, o ceasca de ceai verde pe care colegul sau prietena ta o bea din cand in cand, ti-a atras atentia ?
Exista vreo diferenta intre aceste doua bauturi din punct de vedere al sanatatii? Si care este mai potrivita pentru utilizarea zilnica – ceai sau cafea?
Aceste doua bauturi difera una de alta prin compozitie, precum si prin prezenta flavonoidelor si a antioxidantilor . Si singurul lucru care le leaga este cofeina si modul in care corpul tau reactioneaza la ea. De exemplu, daca nu aveti efecte secundare dupa ce ati consumat cofeina, dar aveti un stomac acid, atunci ceaiul verde va fi de preferat. Si daca nu iti place gustul ceaiului verde, dar cafeaua iti mareste nervozitatea, atunci este mai bine sa reduci cofeina sau sa bei cafea speciala fara ea.
Ambele bauturi pot fi preparate in mod regulat, este important doar sa o alegeti pe cea care se potriveste corpului dvs. si sa raspunda nevoilor acestuia. Ambele contin cofeina, dar exista versiuni fara aceasta componenta.
Beneficiile pentru sanatate ale cafelei si ale ceaiului verde
Din motive de sanatate, majoritatea oamenilor nu beau cafea atat de des pe cat si-ar dori. Iar cei care pornesc aparatul de cafea in primele raze ale soarelui o fac in principal din cauza cofeinei si a dorintei de a se trezi repede. Dar multi oameniii beau ceai verde din acelasi motiv, chiar daca contine mai putina cofeina (de aproximativ 4 ori mai putin).
Este dificil pentru oamenii de stiinta sa stabileasca exact care sunt beneficiile ambelor bauturi. Nu este posibil sa efectuati cercetari pentru a evidentia avantajele sau dezavantajele fara a lua in considerare alti factori. Cafeaua este mai sanatoasa decat crezi (dar nu are caramel, frisca etc.) si este bogata in antioxidanti care protejeaza impotriva diabetului de tip 2, a bolii Parkinson si a unor forme de cancer. Unii oameni sustin ca cafeaua imbunatateste digestia. Si cofeina sa este un suport excelent atunci cand aveti nevoie de o explozie rapida de energie si trebuie sa va concentrati, sa zicem, inainte de un antrenament sau de o prezentare importanta la locul de munca.
Ceaiul verde este relaxant si energizant. Contine polifenoli, combate cancerul, ajuta la arderea grasimilor, scade colesterolul si imbunatateste metabolismul. Ceaiul poate reduce riscul de infarct sau accident vascular cerebral si contine antioxidanti care ajuta la eliminarea toxinelor din organism, incetinesc imbatranirea si combate inflamatiile interne.
Nutritionistii spun ca ambele bauturi sunt o modalitate dovedita de a ramane hidratat.
Exista riscuri in utilizarea excesiva?
Cofeina este atat pentru, cat si impotriva acestor doua bauturi si totul depinde de modul in care corpul tau raspunde la aceasta. Nimeni nu vrea sa faca tahicardie sau sa stea treaz toata noaptea in mijlocul unei saptamani de lucru.
Efectele secundare ale cofeinei sunt motivele pentru care unii oameni nu recomanda cafeaua ca prima bautura dimineata, in special pentru femei. Cafeaua creste nivelul de cortizol sau hormonul stresului din sange , care este responsabil pentru energia ta pe tot parcursul zilei.
Daca bei cafea la prima ora dimineata si chiar si pe stomacul gol, stimuleaza productia de acid in stomac. Puteti neutraliza acidul stomacal cu un mic dejun bogat in calciu, cum ar fi iaurtul sau migdalele, care va pot salva de problemele intestinale.
Pe de alta parte, ceaiul verde este mai placut pentru intestin decat cafeaua si este destul de sigur, cu conditia sa nu aveti probleme cu calculii renali. Ceaiurile verzi si negre au niveluri ridicate de oxalat, ceea ce poate duce la formarea pietrelor.
O alta proprietate negativa a oricarui ceai este incalcarea absorbtiei fierului, precum si petele pe dinti dupa o utilizare indelungata si regulata, dar pot aparea si dupa cafea.
Fii atent la modul in care se simte corpul tau. Cum dormi? Ai anxietate? Observati ce va face sa va simtiti mai bine – ceai sau cafea – si alegeti bautura care vi se potriveste.
Publicitate