Terciul este un aliment consumat in mod obisnuit ca un fel de mancare din cereale pentru micul dejun, preparat prin fierbere a plantelor de amidon macinate sau maruntite – de obicei cereale – in apa sau lapte. Este adesea gatit sau servit cu arome adaugate precum zahar, miere, fructe ( uscate ) sau sirop pentru a face o cereala dulce. Terci de orz z, sau fulgi de ovaz , este unul dintre cele mai frecvente tipuri de terci.
Care cereale sunt deosebit de importante pentru sanatatea ta? Care este exact valoarea lor si care este cel mai util terci?
1.Fulgi de ovaz
Aceasta cereala este apreciata in special de cardiologi datorita continutului ridicat de fibre vegetale si proteine beta-glucanice.
Aceste proteine sunt esentiale pentru construirea celulelor sanatoase, in timp ce fibra din fulgi de ovaz previne absorbtia colesterolului in sange si scade nivelul colesterolului total, care este foarte important pentru sanatatea cardiovasculara.
Publicitate
In ciuda faptului ca sunt bogate in calorii (300 de calorii la 100 de grame), este recomandat sa consumati fulgi de ovaz nu numai la micul dejun, ci si la cina, sub forma de terci – din cereale si apa sau iaurt.
Fulgii de ovaz preparati in acest fel va va face sa va simtiti plin pentru o lunga perioada de timp, fara salturi ascutite ale zaharului din sange. Acest lucru va afecta in continuare echilibrul obiceiurilor alimentare si evitarea crizelor nocturne de foame.
Se spune ca fulgi de ovaz sunt cea mai buna cereala din lume, dar, desigur, versiunea sa neprelucrata si in niciun caz nu ar trebui sa cumparati terci gata preparat cu aditivi.
Calciul previne pierderea osoasa si intareste muschii: iar aceasta crupa contine mult din ea.
2. Orzul
Orzul este una dintre cele mai sanatoase cereale. Desigur, nu vorbim despre terci gata preparat cu orz.
Aceste cereale contin multe proteine naturale, vitamine B si alti nutrienti importanti, desi in cantitati minore.
Orzul contine importantul aminoacid lizina, pe care organismul nu il poate produce singur. Este un element important al corpului si este, de asemenea, implicat in consolidarea sistemului imunitar.
Substantele din orz reduc nivelul trigliceridelor din sange, care sunt responsabile pentru formarea placii arteriale. Atunci cand sunt combinate cu vitamina C si lizina, ele formeaza lipoproteine si curata vasele de sange. Acest aminoacid este, de asemenea, esential pentru construirea muschilor.
Este recomandat sa mancati terci de orz dimineata cu unt sau la cina cu ciuperci.
3. Hrisca
Cat de utila este hrisca , este cel mai bine confirmat de faptul ca este neaparat prezenta in dieta persoanelor cu probleme gastro-intestinale si diabet.
Este o sursa excelenta de proteine, vitamina B, precum si potasiu, magneziu, calciu, zinc si seleniu.
Cu toate acestea, se recomanda sa fiti moderat cu consumul de hrisca.
4. Orez brun
Acest tip de orez este bogat in vitamine B si fibre valoroase, care ajuta la stabilizarea colesterolului din sange.
Retineti ca orezul alb este un carbohidrat obisnuit, fara beneficii pentru sanatate, astfel incat orezul integral brun este intotdeauna alegerea dvs. potrivita.
Publicitate