Anuntul facut de presedintele Klaus Iohannis despre scoli: Trebuie sa fim realisti

Presedintele Klaus Iohannis a facut o declaratie de presa dupa sedinta avuta cu ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, despre situatia elevilor.

Sedinta presedintelui cu ministrul Educatiei a fost convocata dupa o crestere a cazurilor de infectare cu COVID-19 in scoli. Sunt peste 80 de copii confirmati pozitiv si aproape o suta de angajati ai institutiilor de invatamant, cei mai multi profesori, infectati.

Cazurile au fost semnalate in Bucuresti, Cluj, Constanta ori Timisoara. Dar este de asteptat ca numarul lor sa creasca.

Declaratiile de presa ale presedintelui Klaus Iohannis:

Publicitate

”In aceasta dupa-amiaza, am avut o discutie foarte importanta cu ministrul Cimpeanu, cu alte persoane din Ministerul Educatiei, cu echipa din Administratia Prezidentiala. Am abordat doua teme mari.

Prima este scoala fizic, am facut o analiza impreuna asupra scolii care a inceput de luni in format fizic. Am vrut sa stim cati copii se duc la scoala, cate scoli au ramas inchise, cati copii au fost detectati cu COVID-19 si asa mai departe.

A doua mare tema, care va avea un impact imens in sistemul educational romanesc, este locul Romaniei Educate in Planul National de Redresare si Rezilienta. Voi explica pe scurt amandoua temele.

In primul rand, ne-am uitat la scolile din Romania care s-au redeschis fizic pentru copii in semestrul II si pot sa va spun ca situatia este buna. Sunt peste 10.000 de scoli care functioneaza fizic, cu elevii prezenti in scoala. Sunt aproximativ 6.000 de unitati de invatamant – peste 6.000 de unitati – care functioneaza in scenariul galben, asta insemnand ca o parte semnificativa din copii merg fizic la scoala, dar unii raman in sistemul on-line.

Summa summarum, peste 2 milioane de elevi au reinceput fizic scoala de luni, 8 februarie. Asta reprezinta pentru 70% din totalul elevilor din Romania. Ceilalti, care au ramas in on-line, isi continua studiile in aceasta forma. Cu totii, sigur, ne dorim ca localitatile care sunt in scenariul galbene sau in scenariul rosu, sau unele chiar carantinate sa aiba o evolutie pozitiva si sa iasa din aceste scenarii, trecand in scenariul verde.

Si, astfel, iata, ajungem la pandemie. Trebuie sa fim realisti, pandemia nu s-a terminat. Chiar daca, din fericire, s-au adoptat masuri restrictive care au permis sa se reduca succesiv numarul de bolnavi, sa se reduca numarul de noi infectari, nu putem, din pacate, sa spunem ca am scapat de pandemie. In continuare, este extrem de important sa respectam restrictiile impuse, sa fim responsabili si acum chiar avem un motiv foarte serios in plus. Sunt copiii din Romania, carora trebuie sa le oferim scoala, scoala in format fizic. Cu cat mai bine respectam restrictiile, cu atat mai putine cazuri de noi imbolnaviri vom avea si cu atat mai bine se va desfasura si scoala in format fizic.

Citeste si articolul :   Propunere: Vacanta Mare luata de elevi acum. Cand ar trebui sa se recupereze orele

A doua tema mare este felul in care putem sa finantam – substantial – scoala romaneasca din Planul National de Redresare si Rezilienta. Sunt acei bani europeni, peste 30 de miliarde de euro, care vor fi la dispozitia Romaniei in urmatorii ani pentru a repara ce s-a stricat prin criza economica cauzata de pandemie, pentru a face sistemele publice, economia Romaniei mai performante, mai reziliente.

In acest sens, noi am cautat, impreuna cu Ministerul, cele mai bune zone in care pot fi solicitati bani pentru a face scoala romaneasca mai buna. Dar ce inseamna „scoala romaneasca mai buna” – noi dorim sa oferim tuturor copiilor din Romania sansa de a invata, de a invata suficient de bine pentru a avea o meserie serioasa, o meserie a viitorului, in asa fel incat toti copiii sa se realizeze ca oameni!

Evident ca, in acelasi timp, ne dorim pentru dascali, pentru tot personalul din invatamant un mediu care ii incurajeaza sa mearga mai departe, care ii face sa aiba energie ca sa dea o educatie corespunzatoare tinerei generatii.

Iar pentru societatea romaneasca ne dorim tineri bine pregatiti, care sunt dispusi si capabili sa aiba meserii bune, meserii banoase, si, in final, sa obtinem o societate care castiga bine si care isi permite sa plateasca si pensiile pentru cei in varsta.

Insa trebuie sa pornim de unde suntem acum, cu multe scoli cu probleme, cu un sistem care nu a fost suficient de bine finantat de multe decenii si cu elevi care, sigur, in ziua de astazi, vor mai mult, vor o educatie mai buna.

Ce se poate face – am reusit sa cristalizam cateva domenii unde putem sa facem diferenta cu acesti bani europeni. As mentiona cateva din aceste domenii.

Citeste si articolul :   Coronavirus in Romania, 8 iulie 2020. Anuntul autoritatilor. Bilantul pe judete

Primul, digitalizarea – invatamantul romanesc trebuie sa fie digitalizat. Asta, sigur, inseamna si calculatoare, si tablete pentru totii elevii, dar inseamna, in realitate, mult mai mult. Inseamna platforme digitale pentru invatamantul on-line, fiindca o sa mai avem invatamant on-line. Inseamna digitalizarea intregului sistem scolar.

Trebuie sa avem, odata si odata, toate datele la un loc. Trebuie sa ne pregatim pentru invatamant on-line, insa invatam din lectiile pandemiei. Este nevoie de materiale pentru invatamantul on-line, este nevoie de materiale auxiliare, este nevoie de pregatirea profesorilor si invatatorilor pentru invatamantul on-line, fiindca invatamantul on-line nu este acelasi ca invatamantul fata-in-fata. Deci, digitalizarea este un capitol mare si greu si poate fi rezolvat cu acesti bani europeni.

Capitolul dotare – nu s-au mai facut dotari in scolile romanesti de foarte multi ani. Este nevoie de enorm de multe lucruri! Calculatoare, tablete am mentionat deja, mobilier scolar, este nevoie de dotarea laboratoarelor, este nevoie de dotarea bibliotecilor, este nevoie de dotarea tuturor scolilor cu material didactic, material didactic auxiliar. Deci, un capitol foarte mare, care, din pacate, in ultimele decenii a fost in buna parte neglijat.

Capitolul modernizare – cu totii ne amintim ca in fiecare toamna aflam statistici care ne nemultumesc profund: scoli care nu sunt autorizate, scoli care nu au toate dotarile necesare, scoli care, pur si simplu, nu au ajuns in secolul XXI. Deci, modernizarea scolilor din Romania este esentiala. Putem cu acesti bani sa rezolvam toate aceste probleme: putem sa dotam scolile, putem sa le modernizam, putem sa rezolvam problemele cu instalatiile sanitare, cu protectia impotriva incendiilor si putem sa aducem scolile in secolul XXI din punct de vedere al dotarilor.

In secolul XXI, cu totii ne dorim sa avem un mediu curat, cu totii ne dorim sa intreprindem toate masurile pe care putem sa le intreprindem pentru a preveni incalzirea climei. Si se poate, se poate si la nivel de scoala. Si aici nu vorbesc doar despre educatia pentru un mediu sanatos, de educatia pentru a ne implica in prevenirea schimbarilor climatice, mergem mult mai departe. Putem sa construim, sa avem scoli verzi, scoli unde elevii invata despre aceste lucruri, dar unde scoala este o scoala verde – unde se produce energia alternativa, unde se respecta circuitele materialelor si asa mai departe. Putem sa dam exemple care pe urma vor fi generalizate.

Citeste si articolul :   Revolta in Hunedoara dupa ce un barbat a dat de pamant cu un copil intr-un parc de joaca: "Ne facem dreptate singuri"

Sunt doar cateva din zonele in care ne-am propus sa folosim acesti bani europeni pentru a schimba din temelii scoala romaneasca si pentru a merge spre ceea ce am numit Romania Educata.

In final, foarte scurt despre evolutia pandemiei si despre vaccinare. Suntem, cum se spune, pe un platou. Asta inseamna ca numarul de persoane care sunt gasite nou imbolnavite intr-o zi este aproximativ egal cu numarul de persoane care se fac bine, care scapa de boala.

In acelasi timp, putem sa observam ca la sectiile de Terapie Intensiva numarul de internati este in usoara scadere, insa suntem departe de a putea spune ca s-a terminat pandemia. In consecinta, respectati restrictiile, purtati masca, distantare, respectati toate masurile care sunt in vigoare!

Guvernul a prelungit – chiar incepand de astazi este in vigoare o noua stare de alerta pentru o luna de zile. Nu au fost introduse restrictii noi, dar, din cauza evolutiei, nici nu s-a putut renunta la restrictiile in vigoare.

Avem, pe de alta parte, o campanie de vaccinare, care, asa cum am spus de la inceput, merge din ce in ce mai departe, numarul de doze de vaccin creste de la o luna la alta, in acelasi fel creste si numarul centrelor in care se face vaccinare. Avem o sansa. Avem o sansa sa terminam cu aceasta pandemie, daca ne vaccinam.

Va invit pe toti sa mergeti, sa va vaccinati, atunci cand va vine randul, fiindca doar asa vom putea sa terminam aceasta pandemie.

Va multumesc si va doresc multa sanatate!”

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.